Flyktingpolitiken i Sverige lades om i november 2015 – men åt vilket håll: till en omänsklig och rasistik politik eller tillbaka till vad som alltid utgjort det normala för Sverige

Svensk asylpolitik förändrades i november hösten 2015.

Detta var året då det anlände exceptionellt många asylsökande till Sverige – nästa hela 163 000. Vissa anser att Sverige då ersatte en lång tradition av human flyktingpolitik med en närmast omänsklig flyktingpolitik. En del av kritikerna har till och med angripit omläggningen under hösten 2015 för att ha varit ett omslag i rasistisk riktning.

Från vänsterpartistiskt håll har bland annat följande hävdats: När världen som allra mest behöver stater som står upp för asylrätt och medmänsklighet vänder Sverige ryggen till”. Eller: ”Vi kan inte göra upp med en regering som har samma retorik och logik som rasisterna”. Från andra håll krävs att ”asylrätten ska återinföras” vilket indirekt utgör ett påstående om att asylrätten nu har avskaffats i Sverige.

 

Men stämmer det verkligen att en lång tradition av human flyktingpolitik avskaffades till förmån för en närmast omänsklig, kanske till och med rasistisk, flyktingpolitik och att asylrätten har avskaffades hösten 2015.

I ett antal blogginlägg med början kring lunchtid idag ska jag försöka besvara dessa frågeställningar.

Min metod blir dels att använda fakta från bland annat Migrationsverket, Eurostat, Utlendingsdirektoratet (Norge) Udlaendingestyrelsen (Danmark), dels att jämföra Sverige med a) Sverige, b) med andra EU-länder samt c) med hela EU.

 

1. Var det verkligen en ny flyktingpolitik som infördes i november 2015 – eller innebar omläggningen den gången en återgång till en traditionell och för Sverige normal flyktingpolitik?

2. Hur dramatisk blev omläggningen av flyktingpolitiken egentligen när vi tittar på hur många flyktingar och flyktinganhöriga som har beviljats uppehållstillstånd före, under och efter året 2015.

3. Har asylrätten avskaffats då vi tittar på hur många som faktiskt beviljats asyl?

4. Innebar omläggningen av flyktingpolitiken att Sverige vände ryggen åt medmänskligheten och till och med började vandra i en rasistisk riktning?

Det krävs att några försöker besvara dessa frågor på ett ärligt sätt. Jag tänkte också göra ett försök.

 

Vi ses vid lunch.

En kommentar

  1. Ulf Parde

    Nej, den så kallade asylrätten får inte innebära att hela världen kommer till och blir försörjd i Sverige. De stora problemen med grov brottslighet i många städer (inklusive i viss mån Umeå) har ju att göra med att vi tagit emot fler än vi kunnat integrera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>