Ska frågan om böneutrop avgöras genom att en kommunanställd tvingas avläsa en decibelmätare. Eller ska befolkningen få säga sitt – genom att böneutropen behandlas som en grundlagsfråga som ska behandlas av två riksdagar med mellanliggande val?

Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå.
Men den måste bekämpas. Det är  bland annat detta som jag och vissa andra gör
.
________________________________________

 

Hur ska frågan om böneutropen avgöras!

-    -    -    -    -    -

Men först en kort-kort rapport

I gårdagens blogginlägg berättade jag följande: Två personer ansåg att jag hade förtalat dem genom att jag hade utpekat dem som islamister. Jag har blivit kontaktad av deras friends from high places. Detta uttryck ”friends from high places” innebär att dessa två personerna har bett om hjälp.

Min tolkning är denna:
Min beskrivning av hur de agerat efter att arrangemanget med Rashid Musa hade blivit inställt, och det faktum att jag kopplat ihop deras agerande med deras namn, har blivit för besvärande. Jag mottog information om att jag, juridiskt sett, själv var ansvarig för min blogg. Innebörden av detta var att jag, ifall de båda personerna beslöt att inleda en kamp på den juridiska arenan, kunde bli stämd för förtal. Ska jag anta denna utmaning? Just nu? I rätten?

Detta tvingar fram en fråga och ett svar:
Ska jag just när debatten börjar hetta till tillåta att två av mina motståndare förflyttar fokus för debatten, bort från de principiella frågorna, till den juridiska arenan. Detta skulle innebära att de kanske lyckas undgå debatten om de principiella frågorna?

I morgon ska jag berätta hur jag har hanterat detta juridiska hot.

-    -    -    -    -    -

 

Tillbaka till den ytterst principiella frågan om hur böneutropen ska avgöras!

Jag har en devis ovanför mina blogginlägg som lyder:
Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå. Men den måste bekämpas. Det är bland annat detta som jag och vissa andra gör.”

Denna devis har sällan har varit så passande som när Stefan Löfven vräkte över ansvaret för böneutropen på Sveriges 290 kommuner.

Ta och stanna upp en stund och fundera på dessa två alternativ:
det finns nämligen två sätt på vilket frågan om böneutrop kan behandlas:
a) som en grundlagsfråga där beslut ska fattas av två riksdagar med mellanliggande riksdagsval,

b) eller som en fråga där regeringen vräker över ansvaret på kommunerna. Vad innebär detta? I tidningen ”Dagens samhälle” kan vi läsa om vad detta kan betyda. Där berättar nämligen lokala politiker om sin syn på hur frågan om böneutrop ska avgöras. Om rikspolitikerna vräker över ansvaret om böneutrop på kommunpolitikerna kommer uppenbarligen vissa av dessa att betrakta frågan som något som har med ljudnivån att göra…
Enligt artikeln i Dagens samhälle kommer vissa kommunpolitiker i praktiken att tvinga sina kommunanställda att avgöra frågan. Detta genom att mäta ljudnivån för att se om ljudnivån är ”störande”.

 

Vilket alternativ föredrar Du? Skriv till mig och berätta.

1. Ska frågan om böneutrop avgöras som en grundlagsfråga av två likalydande beslut i riksdagen med ett mellanliggande riksdagsval där hela befolkningen har fått en möjlighet att diskutera frågan under den mellanliggande fyraårsperioden som inkluderar en valrörelse?

2. Eller ska en regering, ovanifrån, kunna tvinga kommunpolitiker ta ansvaret – varvid dessa inte ens behöver behandla frågan i kommunens riksdag (kommunfullmäktige) utan i praktiken kan tvinga kommunanställda att ta ansvaret för att avgöra denna så principiella fråga genom att läsa av en decibelmätare?

 

Sammanfattning
Det är en oändlig skillnad mellan dessa två metoder. Det är inte endast jag som blir ursinnig av att tänka på den obeskrivliga feghet som rikspolitiker visar genom att desertera fr ån sitt ansvar. Tycker du som jag – hör av dig?

____________________________________________________________________________

Stöd en kunnig och orädd opposition, som bekämpar skrytprojekt, att återerövra personal- och medborgarmakt i Umeå – hjälp Arbetarpartiet nå 10 % i kommunvalet för att med råge klara 3-procentspärren etablissemanget satt för att bli av med oss.

10 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  Böneutrop är att påtvinga ointresserade människor sitt religösa budskap. Religion ska aldrig påtvingas medborgare. Det ska vara frivilligt och utföras i slutna rum med likasinnade.

  Det ska avgöras som en grundlagsfråga av två likalydande beslut i riksdagen med ett mellanliggande riksdagsval där hela befolkningen har fått en möjlighet att diskutera frågan under den mellanliggande fyraårsperioden som inkluderar en valrörelse?

 2. Åsa Sundh

  Svaret på din fråga blir tyvärr alt 2. Kommunala politiker och följsamma kommunala tjänstemän, som månar om sina anställningar, är mkt enklare att styra än folket, som den politiska eliten helst vill byta ut eller bort. Att folket är politikernas uppdragsgivare struntar de blankt i.

 3. Basic Rules

  Stämning pga. bli kallad islamist, isf är det lika relevant kunna bli stämd om man kallar någon för bolsjevik. Bara för att muslimer är överkänsliga kan inte detta vara grund för stämning – vilket trams.
  Skulle det bli fallet får vi ordna en cloudfounding .

 4. Mia K

  Hej Jan och välkommen till det nya Sverige! Självklart ska våra förtroendevalda kräva att kommunen lyssnar till befolkningen genom folkönröstning, i sann demokratisk anda!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>