Tillsammans måste vi bekämpa knarket – och stötta missbrukaren. Slut upp på manifestationen fredag den 31 augusti!

Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå.
Men den måste bekämpas. Det är detta som jag och vissa andra gör. Bland annat
__________________________________

Fredagen den 31 augusti är jag en av initiativtagarna till ett fackeltåg – mot knarket och för att stötta missbrukaren. Vi samlas på Rådhustorget kl 18.00 och marscherar en runda i centrala Umeå. Sedan återsamlas vi på Rådhustorget för tal. Du som läser bloggen är härmed inbjuden. Du kan även bjuda in andra genom det facebook-evenemang som du hittar på följande länk: https://www.facebook.com/events/2127681544180886/

 

Bakgrunden till fackeltåget den 31 augusti är följande.

Kampen mot drogerna måste intensifieras. Det pågår, just nu, en politisk strid om knarket i Europa och USA. På senare år har drogliberalerna vunnit mark. Idag har tio amerikanska delstater legaliserat försäljning av hasch över disk. I juni röstade det kanadensiska parlamentet Ja till att legalisera cannabis (hasch och marijuana). Drogliberalerna måste slås tillbaka.

Vi som vill bryta knarkets makt inom ekonomi och politik – och stötta missbrukaren – måste delta i uppbygget av en folkrörelse mot knarket.

Utvecklingen i USA och Kanada signalerar att politikerna har gett upp kampen mot knarket. Missbruksproblemen har blivit så stora att de genomsyrar allt. Detta är en skrämmande utveckling.

Trots detta finns det svenska ungdomsförbund som vill legalisera narkotika även i Sverige! Både Centerns ungdomsförbund (Cuf) och Liberalernas ungdomsförbund (Luf) vill att hasch och marijuana ska kunna säljas lagligt över disk. Luf går till och med längre än så. De vill göra det lagligt att inneha kokain, heroin, amfetamin, GHB och alla andra droger. För ”eget bruk”. Ja, det stämmer!

Skulle det bli lagligt att gå omkring med heroin och kokain på fickan, som Liberalernas ungdomsförbund vill, skulle knarklangarnas verksamhet underlättas enormt. Många som missbrukar dessa och andra droger langar ofta själva för att finansiera sitt missbruk.

Även andra partier vacklar i kampen mot knarket. Vänsterpartiet anser numera att det ska vara lagligt att vara narkotikapåverkad – men fortsatt olagligt att inneha droger. Men för att kunna bli narkotikapåverkad behöver man i regel först inneha narkotika…

 

Kampen mot knarket kommer att vinnas av den sida som får folkopinionen med sig.

Idag flyttar drogliberalerna fram sina positioner samtidigt som viktiga insikter om missbrukets skadeverkningar håller på att gå förlorade. För 20-30 år sedan hade det varit otänkbart att föra fram krav på att sälja hasch över disk. På den tiden fanns det en stark folklig opinion mot knarket som byggde på att det fanns en förståelse för att försäljning av hasch över disk, i kombination med en avkriminalisering av heroin och kokain, kommer att skapa nya gigantiska problem i samhället. Missbruket av alkohol, som kostar samhället väldiga summor varje år, skulle inte försvinna om det blev lagligt att röka hasch. Istället skulle ett ökat missbruk av narkotika läggas ovanpå det redan existerande problemet med alkohol.

För min generation, som växte upp på 60-talet, är dessa insikter snudd på självklarheter. Vi är många som tvingats se kompisar gå under av knarket. Vissa knarkade ihjäl sig. Andra har knarkat sönder hjärnan och liknar idag zombies.

Tyvärr har drogliberalernas myter om att hasch och marijuana är ”ofarligt” börjat slå rot. Särskilt bland unga. Detta trots att forskningen idag visar att hasch kan orsaka permanenta hjärnskador, speciellt hos unga, och mångdubblar risken för psykoser.

Jag tror att en del i att drogliberalerna kunnat flytta fram sina positioner beror på en kombination av politisk feghet och en brist på kunskaper. Tillsammans leder detta till att exempelvis Socialdemokraterna är oförmögna att stå upp emot drogliberalerna. Det är skamligt att S och SSU inte gått till storms mot Centerpartiets och Liberalernas drogliberala ungdomsförbund. Och mot det vacklande Vänsterpartiet. Vissa politiker har troligtvis inte ens förstått att attityderna bland unga håller på att förändras. Andra politiker, de fegaste, har i tysthet anpassat sig till myten om de ”ofarliga” drogerna. Utvecklingen utgör ytterligare ett svek mot dagens unga.

Arbetarpartiet, tillsammans med andra, arbetar för att bygga upp en folkrörelse mot knarket. Våra huvudmotståndare är Cuf och Luf. Det som utgör ett fritidsnöje för dessa överklassare riskerar att, i kombination med en hög ungdomsarbetslöshet, sluta i en utdragen och för tidig död för arbetarungar. Kampen mot knarket är i stor utsträckning en klassfråga. Vi som vill bygga upp en folkrörelse måste klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt: Vi måste förena en hårdhet mot knarket, å ena sidan, med en bevarad respekt och nödvändigt stöd till den missbrukande individen, å den andra.

 

Slut upp på Rådhustorget – fredag den 31 augusti kl 18.00!

Jag ber därför alla att sluta upp på fackeltåget den 31 augusti, på Rådhustorget kl 18.00. Knarket och alla dess förespråkare bland politiker och affärsmän måste bekämpas. Och resurserna måste ökas så att missbrukare kan få hjälp att bryta beroendet.

 _________________________________________________________

Arbetarpartiet utgör en kunnig och orädd opposition som bekämpar skrytprojekt och vill skapa personal- och medborgarmakt i Umeå. Våra motståndare inom S, M, C och V har infört en tre-procentsspärr för att hindra oss från att återväljas till kommunfullmäktige. Hjälp oss därför att få 10 %  av rösterna – så att vi kan fortsätta att utmana de etablerade.

6 kommentarer

 1. Erik

  Sveriges mångåriga politik mot narkotika har vad jag har förstått inte ”rosat” marknaden. Jag tror att vi får sämst betyg i hela västvärlden.Trots att de flesta politiker tror att innehav för personligt bruk fortsättningsvis ska vara kriminellt. Jag tror att en legalisering genom att kunna köpa sin narkotika i ”affärer” bidrar till att få bort langningen. För det är inte kul när man har varit på drogavvänjning och kommer hem och de första man möter är vargarna d.v.s. de som lever på att sälja narkotika. Och dessa vargar har verkligen koll på läget hur man ska ge rabatter på kort sikt få offret att fortsätta knarka.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   För oss och för mig handlar denna fråga om ett långsiktigt arbete. I grunden är det en kamp om ”själarna”. Vårt mål är att det återigen ska bli ”icke-acceptabelt” att använda droger. Och det är inget som främjas om man, som ungdomsförbunden till C och L, vill sälja cannabis över disk. Liberalernas ungdomsförbund vill avkriminalisera allt innehav för personligt bruk. Hela etablissemanget befinner sig på reträtt i denna fråga över hela västvärlden. Jag personligen uppfattar västvärlden som en del av jorden som avindustrialiseras och därmed blir fattigare. Steg två är att infrastrukturen förfaller. Detta är extremt tydligt i ett land som USA. Tunga droger har en väldig marknad just i f.d. industristäder. Jag vet faktiskt inte varför. Men du, som har egna erfarenheter av droger, får inte ta det jag skriver som något personligt. För mig är detta samhällsutvecklingens problem och inte ett moraliserande mot individer. Alltså jag kritiserar inte dig i det jag skriver.
   Men jag ser följande samband: ett förfall i samhället i form av avindustrialisering och en nedgången infrastruktur. Framväxten av gäng som till stor del sysslar med droghandel. En enorm snabb spridning av droganvändningen. Etablissemanget retirerar på alla fronter: a) ger upp industrin, b) låter samhällets infrastruktur förfalla, c) legaliserar narkotika – stegvis.
   Vår kamp mot droger är en DEL av en kamp mot ett samhälle i förfall.

 2. Carola

  Jättebra initiativ, ska försöka delta. Som snart tonårsförälder är jag faktiskt lite oroad, även om min son är en självutnämnd nörd. Men på grund av populärkulturens, framförallt amerikanska tv- och filmproduktioners, ofta positiva bild av cannabis som ett ”humoristiskt” ( karaktärerna blir fånigt fnittriga) inslag, får redan ganska unga personer en snedvriden syn på droger. De negativa effekterna av cannabismissbruk visas aldrig.
  Det är tyvärr så att även den i och försig i övrigt positiva rörelse som startat i USA, och som fick ett ansikte genom Bernie Sanders kandidatur, också förespråkar legalisering. Fler berättelser om verklighetens psykoser och ” tomma skallar”, behövs.

 3. Evert yvström

  Herre min gud, vi är många i samhället son är i stort behov utav cannabis som medicin. Det ni gör försvårar våra chanser att få ett värdigt liv. Fuck off ser jag dig offentligt kommer du få en smäll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>