Jag anser att det vore väldigt fel att slå ihop elever i högstadie- och gymnasieskolor. Ålderskillnaderna ökar risken bl a för att tjejer blir sexuellt utnyttjade

Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den finns, kan förklaras och förstås.
Men den måste bekämpas. Det är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

__________________________________

 

I. Högstadie- och gymnasieelever ska inte gå på samma skola

Jag har blivit kontaktad på flera sätt – på stan, i samband med debatter och via nätet – av föräldrar som varit oroliga för att deras barn, som ska börja i högstadiet, ska tvingas gå på samma skola som gymnasieelever.

Jag förstår verkligen dessa föräldrar.

 

II. Jag anser att dessa föräldrarnas oro är befogad.
Då jag själv började högstadiet i sjunde klass hade jag hunnit fylla 13 år eftersom jag var född på våren. Men de som var födda på hösten var endast tolv år gamla då de började i sjuan.

Efter att ha gått ut nian började jag på gymnasiet. Men en enorm skoltrötthet – delvis på grund av pluggandet, delvis på grund av att min högstadietid påminde starkt om filmen ”Ondskan – gjorde att jag hoppade av gymnasiet och jobbade under ett år. Jag var alltså 17 år då jag gjorde ett andra försök i gymnasiets första klass.

När jag började årskurs tre på gymnasiet var jag alltså 19. Om vi överför detta sätt att räkna till Östra gymnasiet / Maja Beskowskolan betyder det att tolvåringar kommer att kunna börja skolan samtidigt med elever som är sju år äldre! Då eleverna går ut skolan på våren kommer vissa eleverna att, liksom jag en gång var, vara 20 år, ha körkort och helt lagligt kunna handla på Systembolaget.

Men detta innebär bara att ”räkna fram” den verklighet som en gång var min till idag (slå ihop högstadiet med ”Östra”). Men till detta kommer den förändring som ägt rum i Umeå under de senaste tio åren. Idag pågår det handel med narkotika till och med på vissa högstadieskolor. Naturligtvis är finns det än mer av den ”varan” på gymnasieskolorna.

Så vi får är alltså först en åldersskillnad på upp till sju år – mellan 13-åringar och 20-åringar – på vårterminen. Detta utgör skillnaden mellan ett barn och en ”nästanvuxen” med bil och rätt att handla på systemet. Till detta ska vi alltså lägga den nya – både hårdare och samtidigt  drogliberalare – värld som vi lever i. Även på högstadie- och gymnasieskolorna.

Nej!

En sådan blandning av åldrar är helt enkelt inte acceptabel.

 

III. Vad händer under högstadiet?
På min tid handlade det om att man initierades i cigaretternas, alkoholens och sexdebutens värld. För de flesta föräldrar, som glömt sin egen högstadietid, låter detta nog så skrämmande. När de tänker på sina barn. Men idag måste vi lägga till debuten när det gäller användningen av narkotiska preparat som oftast är cannabis – en drog som idag är kanske upp till tio gånger starkare än på 60- och 70-talen.

Och dessa ”initierings-riter” sker kanske inte endast tillsammans med jämngamla, utan för tjejer – som ofta råkar mest illa ut – i värsta fall tillsammans med betydligt äldre killar. Situationen är upplagd för att det kan växa fram relationer där högstadiekillar tar efter betydligt äldre killar i gymnasiet. Och där högstadietjejer löper risken att hamna i en beroendeställning av betydligt äldre och ”spännande” killar, också de, från gymnasiet. Debutåldern kan kommer att sänkas på ett mindre positivt sätt – på en rad områden.

Risken för att tjejer ska bli sexuellt utnyttjade ökar. Risken för att ungdomar utvecklar ett beroende av alkohol och knark, dessutom i tidig ålder, ökar.

 

IV. Som pappa till en dotter var jag alltid orolig och satt uppe på lördagskvällarna och väntade på att hon skulle ringa och be att få bli skjutsad hem. Hon gick i högstadiet fr o m hösten 2004 t o m vårterminen 2006. Var jag orolig då skulle jag ha varit mycket mer orolig ifall hon hade gått på en skola där högstadiet och gymnasiet var sammanslaget. Hade jag haft en grabb skulle jag också ha varit långt mer orolig idag. Jag skulle ha varit mer orolig för att han skulle hamna i ett av de gäng som nu växer fram i Umeå runt knark.

Kanske anser någon att jag har tagit i för mycket? Men det anser inte jag. Stora åldersskillnader, mellan barn i högstadiet och de ”halvvuxna” eleverna i gymnasiet, som placeras under samma tak gör det oundvikligt att ojämlika och olämpliga situationer kommer att växa fram. Och jag upprepar – detta sker i en både hårdare och mer knarkliberal omvärld.

Jag anser att alla andra uppfattningar endast utgör självbedrägeri.

Detta är en av skillnaderna mellan ett arbetarparti och ett flummigt vänsterparti – som kan lova vad som helst när det gäller (andras) pengar men som aldrig ser de problem som hoppar upp ur lådan och biter dem i ansiktet.

 

V. Protokollet från den 22 december 2016 visar att följande partier i För- och grundskolenämnden ställde sig bakom att det både skulle gå högstadie- och gymnasielever i Östra gymnasiet /Maja Beskowskolan:

* Moderaterna
* Kristdemokraterna,
* Centerpartiet,
* Liberalerna,

* Miljöpartiet,
* Socialdemokraterna,
* Vänsterpartiet.

Vad Sverigedemokraterna och F! anser vet jag inte. De har ingen representant i För- och grundskolenämnden.

–         –         –        –         –

VI. Kommentarer till bloggen och mitt – nu bearbetade – svar. Mitt första skrev i alla hast ”från höten”. Men min, och Arbetarpartiets grundinställning, är inte på något sätt förändrad. Jag har bara fixat språket samt lagt till några fakta.

Fråga: Gällande en annan fråga som är viktig inför valet: Hur ställer sig Arbetarpartiet till planerna på en eventuell nedläggning av Bräntis och att högstadieeleverna ska gå på Maja Beskow-skolan tillsammans med gymnasieungdomar?

Svar Jh

Jag är helt emot att lägga ned Bräntis. Vilken osedvanligt korkad idé. Arbetarpartiet är helt emot att blanda högstadieelever och gymnasieelever. Då jag började sjuan hade jag hunnit fylla 13 år. Men många i klassen vara endast tolv eftersom de fyllde år på hösten. Sedan arbetade jag ett år mellan nian och gymnasiet. Jag var därför nitton år då jag började årskurs tre på gymnasiet och 20 år då jag gick ut gymnasiet.

De som börjar sjuan kan alltså vara endast tolv eller 13 år och de borde därför inte gå tillsammans med upp till sju år äldre elever. Åldersskillnaden är alldeles för stor. Jag lovar dig: vi kommer att rösta, och dessutom manifestera, emot varje förslag att blanda barn och halvvuxna. Visserligen togs beslutet redan i december 2016. Men det är inte försent att riva upp detta beslut.

För oss i Arbetarpartiet är det en självklarhet att försöka. Detta sedan vi deltagit i tidigare debatter som handlade om vilka åldrar som skulle få gå på samma ungdomsgård. Jag hoppas att vi har samma uppfattning.

_________________________________________________________

Arbetarpartiet utgör en kunnig och orädd opposition. Vi bekämpar skrytprojekt och vill bygga på personal- och medborgarmakt. Våra motståndare inom S, M, C och V har infört en tre-procentsspärr för att hindra vårt återval till Umeå kommunfullmäktige. Hjälp oss därför att uppnå 10 % så att vi kan tvinga de politiska makthavarna att lyssna.

4 kommentarer

  1. Mikey

    Bra skrivet Jan. Detta projekt, om det genomförs kommer att bli mycket riskfyllt. Konsekvenserna av detta experiement blir nog svår att hantera om det/när det går illa för barnen.

  2. Helena Nilsson Springare

    Det är ju en helt befängd idé att blanda barn och unga så där. Kanske har de som kommit på det glömt hur jobbigt det mesta är för kids i tonåren? ?

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Jag tror du har rätt. Makthavare glömmer sina egna erfarenheter väldigt fort för modeller som sparar pengar på kort sikt. Men som inte sparar några pengar, på sikt, utan skapar en massa lidande. I onödan. Som om det lidande som skolan kan vara redan i dag inte skulle räcka till. Här tror jag makthavarna över skolan har kört riktigt vilse. Tyvärr blir det barn, föräldrar och skattebetalare som får betala detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.