Skulle lika gärna äta stearinljus

 Alla är vi olika och det uttrycks verkligen i vårt ätande. Hur vi ser på mat och vad vi definierar som hälsosam och bra mat varierar nästan oändligt.

Om vi dessutom ska reda ut begreppet hälsa så stöter vi på något intressant.

Hälsa innebär att vi ska må bra fysiskt, psykiskt och socialt, inte endast vara fri från sjukdom. Därför tror jag det är viktigt att vi får vara olika i vårt ätande. Att det aldrig går att titta snett ner på någon annans tallrik och döma. Det är viktigt att komma ihåg hur maten fyller en social funktion. Den speglar identitet, kultur, värderingar m.m.

I DN:s artikel Det den ena äter ratar den andra kan vi läsa en intervju med två svenska kvinnor som äter vad man kanske kan kalla en extrem kost eftersom de utesluter stora delar av kostcirkeln. Den ena är vegan och den andra äter en kost med stora mängder kött och animaliskt fett (lchf). Vilken kost som är bäst för miljön är en annan diskussion men vad som är viktigt att komma ihåg är att dessa kvinnor har gjort ett val som står för vem de är. Dessutom inte bara överlever de utan mår faktiskt bra och njuter av maten trots att deras tallrikar ser så annorlunda ut!

Jag tycker det är fascinerande att det någon äter kan en annan människa inte ens se som mat. Veganen säger att hon skulle t ex lika gärna kunna äta stearinljus som kött. Det lär oss lite om hur komplex ätandet egentligen är hos oss människor.

Veganen kan inte förstå hur vissa kan se denna kalv som mat.

 

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>