Kan man likna förlusten av ens hårddisk med att ens hem brunnit ner?

Jag har aldrig varit med om att min bostad brunnit ner, inte heller vill jag vara med om det. Men jag kan närmast föreställa mig hur förlusten måste kännas i och med att min hårddisk kraschat, och allt innehåll försvunnit. Jag är snart 25 och har hunnit med några datorer, har omsorgsfullt överfört mappar och filer vid varje datorbyte. Men nu är allt borta. Alla mina fotografier från drygt tio år bakåt i tiden, mina uppsatser, mina noveller, gamla romanförsök, dikter, alla hundratals timmar jag suttit och ritat bilder, alla MSN-konversationer (den moderna tidens brevkorrenspondens) som jag sparade för att gå igenom vid ett senare tillfälle (för ung för att säga ”ålderns höst”), från personer som inte längre lever och som jag aldrig mer kommer att kunna prata med igen, åtta år gamla filmsnuttar, bokmärken et cetera.
Vad känner folk när ens hem brunnit ner? Vad är det som är det mest sorgliga? Förlusten av huset? Möblerna? Är man försäkrad går det att ersätta dessa saker, men vem kan ersätta familjealbum och arvegods som funnits i flera generationer?

Jag känner bara fan fan fan. Hade inte nåt klappfullt troll (läs: inte jag då) tappat min dator i golvet så hade jag fått min lön veckan efter, köpt en ny hårddisk och sen gjort en back-up. Men ödets jävla ironi älskar att slå krokben på mig. Dagen efter pratade jag med en vän om förlusten, jag:
”Vet inte vem denna ”klappfulla troll” är, men får jag reda på vem det är så…”
”Får hen betala för en ny hårddisk som kompensation?”
”Skit i pengarna! Som kompensation ska jag få radera vederbörandes hårddisk, bokmärken, memory card och minneskortet till telefonen! Först då ska det kännas som rättvisa skipats”

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Anna H

  Vilken ångest!!! Usch… Måste köpa en extern hårddisk å ha som back-up… Tror sånna där krascher är allas skräck idag! Kram //a

 2. Anders

  Du skriver inte hur illa däran hårddisken är, men om den inte är skadad rent mekaniskt så kanske det går att rädda viss data från den. Om man skruvar loss disken kan man ansluta den till en annan dator med en sata eller ide till usb-adapter. Kostar en slant, men det kan det vara värt. Annars så finns det företag, t.ex. Ibas som kan rädda data från trasiga hårddiskar. Kostar dock en hel del.

 3. Gunnar Parment

  Själv vet jag hur det känns när ens hem brunnit ner. Det hände för sju år sedan. Duktig som jag var så hade jag säkerhetskopia på precis allt viktigt, eftersom jag vet att hårddiskar kraschar. Det är liksom en naturlag. Dumt nog så fanns alla mina backuper i samma hus, så vad hjälpte det. Flera år med foton saknas. Fotona från analoga tiden fick vi med ut, men det var allt. Super-8-filmer och videofilmer från min barndom och framåt, 60-70-80-90-tal, borta med röken.

  Idag är jag glad att det i alla fall finns fotoalbum, och nu har jag lärt mig att ta backup och placera i ett helt annat hus, alternativt backup via nätet.

  Ett tips är att om du har ett par tiotusental kronor över så kan säkert en firma som Ibas i Norge rädda runt 99% av innehållet på hårddisken, kanske mer. Inte billigt alls… De hårddiskar jag hittade i askan var typ en burkar med förbränt pulver. Inget att rädda.

 4. Anna

  Hejsan! Jag såg att du hade ett jätte fint sminkbord på stylerRoom. Hittade ingen mail adress till dig men chansar här om du vill svara Maila bara till min mail.
  Jag är väldigt intresserad av att köpa ett likadant får jag fråga vart du köpte ditt och för hur mycket?

  Tack på förhand.
  Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.