Kärt barn har många felstavade namn

Det är nästan regel och inte undantag som folk stavar fel på mitt efternamn. Gång på gång bokstaverar/textar jag så noggrant och tydligt jag kan. Det ska vara ToivAnen och inte ToivOnen. Men när man får medlemskortet/räkningen/tidningspremunationen hem är det lix förbannat ett O-fan istället för ett A.
Till exempel när jag fick post på internatet satte expeditionen upp listan på alla personer som fått post, och 9 av 10 gånger stod det "Minna Toivonen". Jag stör mig som #!@% på det, och har utvecklat en nolltolerans när folk upprepande skriver fel*. Och många gånger måste man ifrågasätta om folk är lobotomerade när dom ställer frågan "Vad är det för skilland då?" (Jag önskar nästan att jag hittade på men dom frågar faktiskt det!). Men för att förtydliga ifall det finns nån stackare som inte för sitt hjärnmembran kan begripa vad det är för skillnad:

Kan mans skriva Svansson om man heter Svensson? Går det lika bra att kludda Nalsson fast personen heter Nilsson?
Ett råd är att sluta komplicera till det bara för att det inte låter "traditionellt svenskt", och är man osäker kanske man ska dubbelkolla istället för att kludda dit något som man tycker är i närheten, som TORVONEN, TOIRANEN eller som min brorsa fick på ett lönespecifikation en gång: TOWANGAS!

Towangas var i och för sig så vansinnigt roligt för det var inte ens närheten av Toivanen, min enda förklaring till det grova misstaget är att det är halvblinda dyslektiska chimpanser som skriver ut efternamn.

Nån med snäppet annorlundare efternamn som känner igen sig och har egna erfarenheter?

Dagens fotoutmaning
E som i Efternamn:

 

* = när jag presenterar mig för en ny person brukar jag i regel alltid fråga hur personerna stavar sina namn, Tomas med eller utan H, Nicklas med C, K eller CK? Filippa med ett eller två P, och är det F eller P i början och så vidare. För precis som jag själv gör brukar andra hata när folk stavar deras namn fel.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Frugan

  Då kan du tänka dig hur drygt det är när 50% stavar/säger ens FÖRnamn fel… Finns det ett namn jag är mer less på än mitt eget, så är det Tove. Fy fa-an.

 2. Uffe N

  Det är inte alltid så lätt att få alla bokstäver rätt. Framför allt när en del stavar på udda sätt. Jag har sett stavningen ”Ewa”. Idag spelar det ingen roll, men för 20 år sedan, när det berörde mig i jobbet, så kunde datorsystemen inte hitta ”Ewa” när kunden i telefon sa att hon hette ”Eva”. I just detta fall tänkte hon inte ens på att berätta att hon stavade sitt namn ”Ewa”…

  Dock tycker jag att det är dåligt att stava fel när man får ett namn bokstaverat åt sig. Med reservationen att den som bokstaverar skall använda sig av allmänt använda ord för varje bokstav: Adam, Bertil, Cesar, David och så vidare. Eller Alfa, Bravo, Charlie, Delta osv om det skall vara på engelska.

  ———–

  Och på tal om namn:
  två skolpojkar hade blivit påkomna med bus i skolan. Läraren sa till dem att som straff för sitt bus skulle de skriva sitt namn 1000 gånger var.

  Ena ungen börjar gråta som aldrig förr, och läraren frågar varför han gråter.
  ”Det är orättvist!” svarar parveln.
  ”Hur kan det vara orättvist, ni skall skriva era namn tusen gånger var?” frågar läraren.
  ”Han heter Bo Ek” får grabben fram mellan tårarna, och pekar på den medskyldige.
  ”Ja… och?” undrar läraren.
  ”Jag heter Tiburtius von der Lewenhaupt!” stönar grabben fram.

 3. Miss Minnalainen

  Svar till Uffe N (2013-02-05 13:46)
  Det där med allmänt använda ord som du nämner är något man kanske ska lära ut åt folk för inte är det alltid att man tänker att man ska bokstavera sitt namn så. Kan själv inte orden man använder man det borde låta något såhär om jag ska bokstavera : ”Martin Ivan Nicklas Nicklas Anders mellanslag Tomas Orvar Ivan Viktor Anders Nicklas Einar Nicklas” PUST!

 4. Miss Minnalainen

  Svar till Spankywhip Dellamorte (2013-02-06 15:52)
  Hahah Dolores och Doris? Inte ALLS likt! Jag hade kommit ihåg Dolores, för det heter ju min favoritsångerska krrrr~

  En gång fick jag heta Nora, och hur man får det namnet utifrån ”Minna” är ju ett mysterium med tanke på att jag alltid presenterar mig som ”Minna, lätt att minnas” ^^:

 5. ingemar wahlström

  Min hemby heter Bäsksele. Men ett företag adresserade posten ”Böskfela”. Kände en kille som hette Lennart Per-Ers. Men Värnpliktsverket skrev alltid ”Lennart Pervers…”.

 6. Gunnar Parment

  Jag tror jag får börja följa din blogg. Ännu ett inlägg som jag känner igen mig i. Vet inte hur många gånger som mitt efternamn stavats med E i stället för A… Tack och lov för e-post, för skriver de fel där får de göra om det för att lyckas skicka till mig, så då slipper jag se deras taffliga misstag. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.