Museibloggen by Anki Berg

Demokrati och migration på museum

KvHist20160509_160628_resized

 

Under två dagar har vi i veckan umgåtts med representanter från Malmö stads kulturförvaltning som har fått i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för ett helt nytt museum, nämligen ett Demokrati- och migrationsmuseum. Ett 20-tal personer hade hörsammat inbjudan till Kvinnohistoriskt museum där en workshop ägde rum.

Uppdraget går alltså ut på att skapa ett museum, någonstans i Sverige, utifrån begreppen demokrati och migration. Processledarna gav ingen ytterligare bakgrund utan bjöd in oss att tänka helt fritt och förutsättningslöst, och formulera vad vi vill att ett sådant museum ska innehålla. Projektet besöker flera olika platser i Sverige för att samla in åsikter, och besöket i Umeå gav många viktiga inspel för för det fortsatta arbetet. Gruppsamtalen handlade i stor utsträckning om geografisk placering och tillgänglighet samt om migration ur ett minoritetsfolksperspektiv – det samiska och tornedalsfinska.

Frågan som dröjer sig kvar är dock huruvida det är rätt väg att gå att skapa ett nytt museum kring så specifika frågor. Kanske är det begreppet ”museum” som ställer till det – är inte frågorna som ska belysas mer lämpat att knytas till ett ”center”?

Ett museum kräver lokalyta, organisation och innebär en kamp om verksamhetsmedel – ja, på sikt torde det bli en fråga om kamp. Varför skapa ännu en institution som ska slåss om begränsade medel för kultur? Riskerar inte detta museum att på sikt i sig självt bli ett museum över vår tid och vilka frågor som stod högst på agendan 2016? Ett bättre förslag vore väl att ge länsmuseerna ett riktat uppdrag och en pott med pengar för att lyfta fram frågor om demokrati och migration på ett mer uttalat sätt. Genom att stödja befintliga organisationer så främjas inte minst tillgängligheten för en bred massa jämfört med en placering i till exempel Malmö därifrån utredarna nu arbetar.

Det blir intressant att följa det fortsatta arbetet med detta nya museum och se vad de kommer fram till. Att frågorna behöver lyftas och prioriteras på något sätt är helt klart, frågan återstår dock om hur det ska göras på bästa och smartaste sätt ur såväl ekonomisk-, geografisk- som strukturell synpunkt.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.