Museibloggen by Anki Berg

Modigt museum?

I söndags var sista dagen för utställningen The White House som vi har kunnat visa på museet under våren tack vare ett projekt med samma namn som initierats och drivits av Konstfrämjandet i Västerbotten. Arbetsprocessen, utställningen och programverksamheten har på alla sätt varit berikande för oss som institution. Det slog vi fast vid vårt interna utvärderingsmöte i veckan.

Utställningen har bland museikollegor runt om i landet beskrivits som ”en modig utställning”. De har syftat på den öppenhet vi har visat de fem medverkande konstnärerna att ta del av museets samlingar och arkiv, i den mån det har varit görligt, och därigenom blottat de stora luckor som finns vad gäller föremål och berättelser som går utanför normen. Konstnärerna har haft i uppgift att fylla tomrummen i samlingarna med konstnärliga gestaltningar. Var finns berättelserna och föremålen om adopterade, icke-vita, homosexuella..? Listan kan göras lång på grupper i samhället som inte finns representerade i museets samlingar. Att öppet deklarera detta har alltså uppfattats som modigt.

För oss har det varit självklart att medverka, även om vi i inledningsfasen inte visste vart processen eller utställningen skulle ta vägen. Det kan ju också uppfattas som modigt förstås. Oavsett, så är det helt nödvändigt att lyfta på locket till dessa frågor. Vi har lärt oss massor, säkert de medverkande konstnärerna också och förhoppningsvis även besökarna, frågor har vänts och vridits på i programverksamhet och det viktiga samtalet har fått ta plats.

Att använda konst som kommenterar och problematiserar kulturarvet är en mycket intressant väg att gå. Det kommer vi att få se mer av under året vid andra institutioner varav den största kanske är Historiska museets satsning på utställningen History Undfolds. Deras arbetsmetod påminner mycket om The White House och utställningen torde väcka stort intresse när den öppnar.

Hos oss jobbar vi nu vidare med den här erfarenheten i ryggsäcken och fortsätter att visa, bredda, diskutera och ifrågasätta det som varit och det vi ser omkring oss idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.