Museibloggen by Anki Berg

Är du en av de lyckliga?

Under hösten ska en kartläggning göras om hur människor i Sverige idag uppfattar historiska platser. Det är Riksantikvarieämbetet som tagit initiativet till den stora undersökningen och inom kort skickar de ut en enkät till 3 000 personer. Hoppas att jag är en av dem! Jag är barnsligt förtjust i undersökningar. Läste för övrigt att det blir allt svårare att få människor att svara på stora viktiga samhällsundersökningar, och att det i sin tur kan äventyra såväl hälsoaspekter som säkerhet. Beslutsfattare får helt enkelt för dåliga underlag om människors olika situationer för att kunna hitta de bästa lösningarna. Nåja.

Vad betyder historiska platser för dig? På Riksantikvarieämbetets hemsida definieras begreppet så här: ”– – områden med spår och lämningar efter människors aktiviteter från olika tider. Det kan exempelvis vara byggnader, fornlämningar eller betesmarker som tillsammans skapar berättelser om människors historia.” Det blir oerhört intressant att läsa resultatet av studien. Jag dristar mig till att sia om resultatet – att historiska platser är mycket angelägna för de flesta i vårt land.

När jag utgår från mitt professionella ”jag” har jag en viss typ av argument för bevarande och skötsel av kulturmiljöer. När jag är mitt privata jag övergår förnuftiga argument till att nästan uteslutande bestå av känslor, ofta byggda på familjens berättelser eller personliga minnen. Ögonblicket som när jag för ett par somrar sedan satt på en sten på Klosterholmen i Bureå med vetskapen om att här har kanske Fahle Hin Unge suttit – en av mina förfäder om släktforskningen är korrekt – var magiskt. Eller sorgen jag kände i somras på besök i min mammas hemstad Tammerfors, när jag tittade på ruinerna av det gamla hotellet vid järnvägsstationen. En speciell plats som nu var jämnad med marken. Det finns inget rationellt samhällsnyttigt i dessa känslor, men är precis vad kulturmiljöer handlar om – förståelse och perspektiv på sakers förhållande och utveckling.

Om du är en av de lyckliga 3 000 som får enkäten hemskickad till dig, se till att svara illa kvickt! Det kan få betydelse för hur kulturmiljöerna behandlas i framtiden.

20160214_130812

 

En plats med stor betydelse i mitt hjärta. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.