Museibloggen by Anki Berg

Tajming

Alla ska passa in_aspi_04_normalljuset

 

Utställningen som öppnar på söndag känns oerhört angelägen. Bara titeln anger vad det handlar om: Alla ska passa in. Hur är det med den saken? Passar alla in? Vill vi att alla ska passa in? Passar du in? Titeln väcker många frågor i mig.

Alla ska passa in är vandringsutställning och har alltså byggts för att turnera runt i landet. Den visades första gången i Norrköping för precis ett år sedan och kommer nu närmast från Härnösand. Utställningen är sista delen i ett treårigt projekt, som också har bjudit på dramaprogram på många museer. Ett sådant nedslag gjordes även hos oss 2015 och resulterade i att ett antal Umeåungdomars berättelser skickades in till projektet. Några av dem finns nu med i i utställningen.

Tematiken med normer och synliggörande fortsätter som en röd tråd under året. I förra veckan berättade vi om det svåraste utställningsprojektet någonsin som vi nu tagit oss an – Prioritet: Minoritet. Det är en utställning som skapas ihop med representanter från de fem nationella minoriteterna och föremål ur våra samlingar. Svårigheten består i att föremålssamlingarna har stora luckor från minoriteternas historia, och tänk om vi inte får det gensvar vi behöver för att utställningsrummet ska vara fyllt när utställningen stänger om ett och ett halvt år. Ja, du läste rätt – utställningen ska byggas under tiden den pågår tillsammans med alla som frivilligt medverkar. Ja, jösses, hur ska det gå?

Det som sker på söndag (och pågår fram till 14 maj) är inte utmanande och nervöst – det är däremot väldigt angeläget och väl tajmat.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.