Museibloggen by Anki Berg

En glömd historia

Om jag säger ”romer”, vad tänker du då? På tiggaren utanför matvarubutiken? Ja, det ligger nog nära till hands. Men visste du att det finns fem romska grupper? Svenska romer, resande, finska romer, utomeuropeiska romer och nyanlända. Alla ingår i den nationella minoritetsgruppen romer, som har lagstadgade rättigheter i Sverige sedan 2010. Lagen innebär att gruppens språk och kultur ska stöjdas, att gruppens inflytande över sina egna angelägenheter ska öka och att gruppen ska bli mer synlig i samhället. Lagen förbjuder också diskriminering av romer.

Detta, och mycket mer, beskrivs och förklaras tillsammans med romernas 500-åriga historia i Sverige, i utställningen Vi är romer. Den öppnar hos oss 17 september i år, men redan nu har upptaktsmöte hållits. Idag var representanter från den romska gruppen på plats på museet för att bland annat möta utställningsproducenterna Forum för levande historia och Göteborgs stadsmuseum. Utställningen Vi är romer visades första gången på Göteborgs stadsmuseum 2013 och vann 2014 pris som Årets utställning i Sverige. Just nu visas den i Malmö.

Det unika med utställningen är just den romska inkluderingen och medverkan. Dagens positiva respons från de romska företrädarna bådar också gott inför samarbetet. Målet är att besökarna i olika publika program ska få möta romer eller personer med särskild kunskap om romsk kultur och språk. Vi vill att romer själva ska berätta sin historia och om sin vardag, utan att bli exotiserade eller mystifierade som så många gånger tidigare i utställningsproduktioner utan medverkan av de som utställningen faktiskt handlar om.

Har du åtta minuter över så se också det här intressanta samtalet med Nuri Selim, romsk pedagog på  Göteborgs stadsmuseum, om utställningen och varför okunskapen om romerna är så stor.

Här är nästan hela gänget samlat från eftermiddagens möte inför utställningen Vi är romer. Utöver de romska representanterna medverkade företrädare för Umeå kommun, Region Västerbotten, Rättvisecentrum, Forum för levande historia, Göteborgs stadsmuseum, Malmö museer och Västerbottens museum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.