Åsa Ögren

Elmarknaden är sjuk

Vi är grundlurade. Marknaden fungerar inte. De svenska kärnkraftverken ägs av tre företag med insyn i varandras verksamheter. Ett klockrent oligopol utan konkurrensinslag. Det är ett sjukt system och det är konsumenterna som tvingas betala. 

Det är lätt att förstå att ifall den som har makten över produktionen väljer att producera mindre då behoven är som störst så kommer det företaget att tjäna omotiverat mycket pengar.
 
I kvällens program intervjuas Vattenfalls Nordenchef Torbjörn Wahlborg. Han medger att den dyra kärnkraftselen bytts mot den betydligt billigare vattenkraften då efterfrågan är som störst och att Vattenfall därmed tjänat bra.
 
Eftersom Sveriges problem egentligen inte handlar om tillgången på el utan att nå full effekt av samtliga energislag så att behoven täcks under de kallaste månaderna så förstår man ju att kraftbolagens val att underhålla kärnkraftverken under den kallaste tiden handlar om att sätta marknaden ur spel.
 
När Rottneros VD Ole Terland tidigare i höst gick ut i media och sa att vi har elbrist, kom då ihåg att det han menade är att elpriset är för högt för att nå lönsamhet. Han sa också att det samverkar med en stark krona och han är ärlig med att det är elbolagen som tjänar pengarna, inte massafabrikerna.
 
Jag delar Terlands uppfattning om att landet saknar energipolitik men kan inte se att satsningen, den långsiktiga lönsamheten och lösningen heter kärnkraft. Min uppfattning är att Sverige ska bejaka företag, tjänster och produkter som stödjer ett långsiktigt hållbart samhälle och dit räknas inte kärnkraften. De svenska kraftbolagen ska ligga i framkant med ny teknologi, med framtidens innovationer och investeringar som lyfter svensk industri och möjliggör export av kunskap och material som leder Svenskt näringsliv framåt och inte bakåt.
 
Att dessutom Svenskt Näringsliv med hjälp av andra sprider bilden av att landet är kärnkraftsberoende genom att anlita Prime att skriva debattartiklar som sprids i dagsmedia gör mig så vansinnigt arg.

5 kommentarer

  1. Maria Estreen

    Bra rutet! Vi konsumenter är alldeles för mesiga mot elbolagen. Enligt Lena Sundtröms bok (som f.ö. rekommenderas till alla kritiskt tänkande) ”Saker jag inte förstår” har elpriset ökat med 110% sedan avregleringen…

  2. Terttu

    Jag såg programmet i kväll. Finland är bäst vad det gäller kärnkraftverk. Jag hoppas att svenskarna gör studiebesök till Finland och lär sig av dem. För allas vår bästa.

  3. Jonas

    Bra skrivet. Ägandet måste renodlas för det första. Sedan måste underhållet och säkerheten utredas skyndsamt av oberoende personer med kompetens. Detta gäller även Vattenfalls vattenkraftverk. Eftersatt underhåll har genomsyrat hela Vattenfall i vinstsyfte. Innan avregleringen fanns vattenhushållning. Vart har den tagit vägen. Efter avregleringen kör Vattenfall sina vattenkraftverk under sommaren, tömmer magasinen och exporterar till bra pris. Var finns beredskapen inför kommande vinter? Vem har ansvaret?

  4. Åsa Ögren

    Svar till Jonas (2011-01-05 08:38)
    Ansvaret bär styrelsen. Vattenfall är statligt ägd men ifall regeringen saknar långsiktig politik och helt sätter sin tillit till marknaden så kommer energipolitiken inte att förändras. Det finns inget incitament eller någon styrning som säger att Vattenfall gör fel så egentligen borde ägarna vara glada att bolaget tjänar pengar.

    Inom EU finns det ett begrepp som heter ”tjänster av allmänt ekonomiskt intresse”. Regeringen kan ju börja med möjligheten att inrymma vatten, avlopp, energi och annan basal infrastruktur i detta begrepp. Vore klokt för ett litet land som Sverige.

  5. Åsa Ögren

    Svar till Terttu (2011-01-04 22:29)
    Bra att Finland håller efter sina kärnkraftverk och säkert finns det saker att lära av varandra men i grunden är jag av den uppfattningen att det måste finnas säkrare och mera långsiktigt hållbara energislag som inte äventyrar framtida generationers möjligheter att klara sin energiförsörjning. Även om tillgången på uran verkar bra så innebär uranbrytning ett ingrepp i naturen som är gigantiska. Jag är också oerhört kritisk till att mänskligheten hittat på en kortsiktig lösning av energifrågan utan att säkerställa hur avfallet under många generationer framöver ska omhändertas. Egentligen korkat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.