Transferfönster – med hakar

Transferfönstret i svensk basket stänger vid midnatt söndag den 31 januari.

Men det är inget vidöppet fönster, det finns hakar. Och det är skillnad på spelare från olika länder.

Svensk spelare – stor möjlighet.

EU-spelare – hyfsad chans.

Amerikansk spelare – snudd på omöjligt.

I svenska basketbollförbundets tävlingsbestämmelser anges de krav som måste vara uppfyllda för att en spelare ska kunna få licens för en klubb. Det är olika många papper som måste bli klara. Papper som i en del fall kan ta lång tid att ordna.

Att blixtvärva en amerikansk spelare, är det ens möjligt?

– Om en klubb skulle starta processen i dag (28 januari), så är det inte troligt att det hinner bli klart. Letter of Clearence (godkännande från tidigare klubb och dennas landsförbund) ska ordnas och där har klubben formellt en vecka på sig, men LOC kan gå då klubbar kan jaga på. När det gäller arbetstillstånd från Migrationsverket är det väldigt olika, det finns exempel från nu kring jul då det gått på 6-10 dagar. Men jag skulle inte tro att det är möjligt att lösa till på söndag, om man nu inte kan ringa rätt person, säger Olle Lundén på Svenska Basketbollförbundet.

Kan det bli dramatik fem minuter före midnatt på söndag? Som det är när transferfönster i stora ligor stänger, i exempelvis fotbollens Premier League i England (också 31 januari).

– Nä, vi sitter inte uppe och väntar till midnatt på söndag, vi kollar på måndag morgon om alla papper kommit in i rätt tid. Om det finns spelarärenden som ska godkännas så kan vi klarmarkera dem på måndag. Avgörande regeln är helt enkelt att alla papper ska vara inne den 31 januari, säger Olle Lundén.

När det gäller basketligorna i Sverige, herrar och damer, verkar de flesta klubbarna nöjda med sina trupper. Januarifönstret är inte föremål för särskild vilda spekulationer. I exemplet internationell fotboll surras det desto mer, typ Chelseas Eden Hazard till Real Madrid för  80 miljoner pund…

Udominate Basket i Umeå är en klubb som hållit utkik efter någon eventuell förstärkning. Återstår att se om något händer.

Hur är läget, är det många nya spelarärenden inom svensk basket inför 31 januari?

– Det är ganska lugnt, inga nystartade ärenden för dagen, men det kan finnas en del som är pågående, säger Olle Lundén till Bloggen vid lunchtid torsdag den 28 januari.

Fakta ur tävlingsbestämmelserna:

6 § Utfärdande av Basketlicens
6.1 Allmänt Administrerande organ utfärdar laglicenser på begäran av förening. Ansökan om laglicens skall ske i Idrott Online. För utländska spelare krävs ytterligare dokumentation enligt 6.2 § och 6.3 §. Oreglerad eller förfallen skuld till SBBF och/eller BDF kan medföra att FIBA licenser för utländska spelare ej utfärdas och/eller återkallas. Sista datum för licensiering i tävlingsserie är den 31 januari.
Licensiering för ungdomsserier och motionsserier efter den 31 januari är tillåtet. Samtliga licenser upphör att gälla den 30 juni eller det datum SBBF utfärdat Letter of Clearance till annat land. Att ta ut en licens för spelare och ledare är samtidigt ett godkännande på att spelarens och ledarens namn får publiceras offentligt på SBBFs och på BDF:ens hemsidor. Att licensera obehörig spelare medför att föreningen anmäls för bestraffning enligt RF:s stadgar. Licens kan ej utfärdas för spelare som är bunden av kontrakt med annan förening.
6.2 Utländsk medborgare som betraktas som svensk Kopia av permanent uppehållstillstånd (PUT) skall bifogas i samband med licensieringen.
6.3 Utländsk medborgare Anmälningsplikt till SBBF gäller i samtliga fall där föreningen avser att ta en spelare med utländskt pass till sina lag. Gäller även i de fall där spelaren tidigare har spelat för föreningen.

Följande kriterier ska vara uppfyllda och vederbörliga dokument ska vara SBBF tillhanda senast 31 januari för samtliga tävlingsserier innan licens kan utfärdas.
 Spelaren ska vara registrerad i Idrott Online.
 Arbets- och uppehållstillstånd, se fotnot 1.
 Passkopia.
 FIBA: s licensavgift skall vara betald till SBBF, se vidare fotnot 2.
 Letter of Clearance, fotnot 3.

Fotnot 1. Gäller ej EU/EES medborgare. Övriga medborgare enligt gällande bestämmelser hos Migrationsverket. Gäller Förbundsserier och kval till Förbundsserier.
Fotnot 2. Gäller endast för spel i Förbundsserie.
Fotnot 3. Begäran från annat lands förbund administreras av SBBF. För spelare från vissa länder tillkommer ytterligare avgifter för utfärdande av LOC.
När licens har utfärdats skall spelaren delta i första bindande match efter 31 januari. I annat fall betraktas spelaren som icke spelklar. Samtliga spelare som innehar ett pass annat än svenskt skall ha en FIBA licens i Förbundsserierna

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.