Årets center: ”Två matcher till”

Udominate Baskets stjärncenter Zenta Melnika prisades i samband med tredje SM-finalen som ”Årets center”.

Den lettiska landslagsspelaren kom till Umeå från TTT Riga och har visat hög nivå hela säsongen – där hon som ensam spelare i Udominates 17 spelare starka trupp spelat samtliga matcher. Det är i dagsläget totalt 42 matcher, fördelat på sex i Eurocup och 36 i svenska ligan inklusive slutspel.

– Jag hoppas verkligen att det blir två matcher till, säger Zenta inför onsdagens fjärde SM-final i Luleå.

– Vi har blivit bättre och bättre för varje finalmatch och hoppas kunna fortsätta den utvecklingskurvan.

Mer läsning (Plus): Stjärnans mål

Undertecknad har författat en tidningskrönika inför onsdagens spel i Luleå.

Inledningen: ”Blir returtagning, bortkastade bollar och skottprocent avgörande? Eller försvaret? Domarna? Coacherna? Mitt svar är att det nu är tid för hjältar. SM-guldet hamnar i händerna på den som kliver fram som finalspelets MVP”.

Hela krönikan (Plus): SM-guldet hamnar i rätta händer

Matchguide SM-final 4:5 Luleå–Udominate
Plats: Luleå Energi Arena.
Tid: Kl. 19.00 onsdag.

Tränarsnack
– Märkbart är att det infunnit sig ett lugn och en glädje som vi saknat ett tag. Spelarna känner att det här inte alls är kört, säger Udominates coach Bo Ågren-Malm.
– Vårt spel har blivit bättre och sett till den tredje finalen som vi vann på hemmaplan så finns mer att göra, bland annat kan vi förbättra vår sista period. Vi hoppas också att vi kan störa Luleå spel lite till.
– Offensivt har vi inte fått ut allt, men Luleå ska ha rejäl kredd för sitt försvar. Coach Visscher har rutin och förstår hur man ska stoppa vissa saker. De kommer säkert att bjuda på mer zonförsvar som saktade ned oss lite i slutet senast, men även det går att råda bot på, säger Bo Ågren-Malm.

Notera att…
… Det var redan från 07:00 på tisdag morgon kö för biljetter i Luleå. Klubben räknar med att det blir helt utsålt – vilket betyder 2.700 åskådare.
– Jag tror absolut att vi kommer att fylla hallen i morgon. Vi kommer inte ha några biljetter att sälja i direkt anslutning till matchen om det är så att vi säljer slut på förköpen, säger Sara Stark, sport och eventansvarig i Luleå Basket till NK/NSD.
… Udominate åkte efter en lättare träning upp till Luleå under tisdagen. Truppen är intakt – med ett litet frågetecken för Salome Kabengano som fick en smäll i ansiktet (levererad av Anna Barthold) i final 3.
… De tre inledande SM-finalerna har gett Luleå två segrar och Umeå en seger. Vid vinst på hemmaplan onsdag kväll tar regerande mästarna sitt fjärde raka guld.
… Om Udominate vinner i Luleå så blir det en femte och direkt avgörande SM-final i Umeå på fredag kväll.
… Domarna har hittat många foul på Udominate under finalserien. På tre möten med Luleå i ligans grundserie åkte Umeå totalt på 46 foul mot 53 foulavblåsningar på Luleå. På tre spelade finalmatcher har Umeå fått 76 foul emot sig. Luleås siffra är 58.
… Statistiken visar att Luleå gjort ett bra jobb när det gäller returtagningen. På de tre spelade finalerna har mästarlaget vunnit returerna med 129–93.
… Trepoängsskyttet har inte varit på topp för något av finallagen. Luleå har hittills i finalserien 12 av 44 (27 procent). Umeå är 11 av 61 (18 procent). Som jämförelse kan nämnas att Umeå totalt under säsongen skjutit 36% från trepoängsland. Luleå har över hela säsongen 33%.

Kommande match (?)
Om Udominate kvitterar till 2-2 i matcher
SM-final 5:5
Fredag 28 april,
kl. 19:05, Umeå Energi Arena.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.