Klart: Guldet till Luleå

Luleå vinner guldet välförtjänt. Umeå gjorde en stark första halvlek och lede med 13 poängs marginal – men tappade allt efter paus. Uppdelat i två halvlekar så såg det ut så här: Första halvan 28-41. Andra halvan 43-24.
Mästarlaget hittade ny vinnar-energi och visade att det inte går att ta något guld ifrån dem inför 2.700 åskådare på hemmaplan.

Matchen slut: Luleå-Udominate 71-65

SM-guld till Luleå med 3-1 i matcher mot Udominate.

Finaseriens Mest Värdefulla Spelare blev Luleås Allis Nyström. Egen produkt fostrad i kvarterslaget BK Vråken. Mycket välförtjänt.

Luleås fjärde raka titel och nu är det alltså tre år i rad mot Udominate. Ett djävligt lågt gäng ska nu vänta ut Luleås vilda segerdans innan de tvingas ta emot ännu en neslig silverpokal.

– Just nu är det svårt att känna någon stolthet efter ett tredje raka silver. Det är mest ”surt sa räven”. Klart att det svider hårdare den här gången. Vi har inte fått ut allt av spelarna. Nu tappade vi fokus och blerv stillastående mot ett bra Luleå som har smarta spelare och de hittade energi, säger Udominates coach Bo Ågren-Malm.

– Jag tror det var viktigt att vi kunde hitta en väg att spela och vi gjorde det under säsongen. Nu har vi gått väldigt snävt på en handfull spelare, men vi förstod att det kommner bli att vi måste spela så mot Udominate. Mot andra lag kunde vi spela på ett annat sätt men mot de behövde vi ha ett längdövertag. Vi har vunnit returtagningen i samtliga matcher, och det är ingen slump, säger Luleås coach David Visscher till NK/NSD.
(Han tog nu sitt totalt sjätte guld, fyra med Plannja, ett med 08 och nu ett med Luleå Basket)

Matchfakta SM-final 4:5
Luleå–Udominate 71-65 (9-17, 19-24, 21-10, 22-14)
Luleå: Janis Ndiba 20, Allis Nyström 18, Jelena Antic 13, Katie Bussey 12, Anna Barthold 6, Candice Warthen 2.
Udominate: Santa Okockyte 20, Hollie Mershon 16, Tanya Massamba 9, Klaudia Lukacovicová 8, Martina Stålvant 6, Zenta Melnika 4, Agnes Nordström 2.

x x x x x

Så här såg matchrapporteringen ut:

Fjärde perioden: 22-14.
Okockyte vräks omkull på golvet. Ingen avblåsning. Känslan är att det mesta blir tillåtet nu i sista. Men Umeå gör också felpass och har inte alls rätt tålamod i sina avslut. Så detta avgörs helt av spelarnas prestationer. Okockyte får i sitt nästa försök till 49-53. Luleå har en mismatch med den korta amerikanskan på Okockyte som lägger i två nya plus för bonuskast (missas). 49-55. Ndiba lämnas ensam för en trea som sitter. 52-55 med mindre än åtta minuter kvar. Därpå en turnover av Umeå. Sett till lagspelet så är det Luleå som nu håller ihop det bäst. Hemmalaget sätter in hela sin startfemma – som lär lira tiden ut.
7 min kvar: 52-55.
Vi har foul på Agnes Nordström. Två kast för Ndiba. Det ger poäng plus Luleå-retur. Och Antic skjuter 55-55. Sex minuter kvar. Umeå missar skottförsök. Bussey sänker en trea. 58-55. Publiken ännu galnare, Umeå missar långskott. Domarna hittar en foul på Melnika. Just nu ser det verkligen ut som att hemmalagets segervilja är hetare och att deras huvuden är kallare. Vi har timeout. Umeå gör nya byten.
4:50 kvar: 58-55
Luleå missar tre skottförsök – men vinner nu varje retur och lös boll. Överlägsna i kriget på golvet. Alla kastar sig. Minst två hemmaspelare på varje boll. Umeås största problem är att de nu är ganska ofarliga. bara 14 poäng i andra halvlek.
Luleå gör 60-55 och Umeå skjuter en airball (Mershon). Antic gör nya poäng. 62-55.
2:26 kvar: 62-57. Mershon en tvåa och ett bonuskast – som missas.
Nu går allt emot. Mershon skjuter i en klockren trea – men sekunden innan har domarna hittat en foul på annan plats på golvet. Inga poäng alltså.
1:32 kvar: 62-57 tiden rinner i väg. Barthold missar grovt – men bollen studsar på något Umeå-ben så det blir ändå ny chans för hemmalaget. Udominate tar ny timeout.
Barthold missar igen. Men turnover Umeå som inte har många rätt nu. Antic får straffkast i nästa anfall.
1:01 kvar: 64-57.
Stålvant skjuter en trea som snurrar ringkant ut och matchen är körd. Foul måste tas och nya kast Luleå.
38 sek kvar: 65-57. Tyvärr blir det en skada på Katie Bussey, ser ut som en muskelskada i högra låret.
Nu är det bara en fråga om att spika slutresultatet.

 

Ställningen inför sistaperioden: Luleå-Udominate 49-51
Umeå har matchat runt på åtta spelare. Hårt matchade Luleå verkar vara inne i andra andningen.

Tredje perioden: 21-10.
Umeå tappar bort Bussey i början och blixtsnabbt sänker hon en trea. 31-41. I nästa anfall hinner inte gästerna få iväg skott på sina 24 sekunder. Poä ngtorka för Umeå i början av tredje och Luleå gör även 33-41 innan Stålvant får i en efterlängtad trea 33-44. Luleå-dottern Allis Nyström är het, får i en tvåa plus belönas med ett bonuskast. Vi har 36-44. Nyström gör även 38-44. Nu vädrar publiken gulddoft. Udominate har kommit av sig. Laget måste ta timeout. Svag start efter paus.
4:45 spelat av tredje: 38-44. Med andra ord ett tyck på 10-3 av Luleå.
Luleå kör nu patenterade lobb-pass in till Nyström under korgen. Även Ndbia gör poäng. 42-45. Ljudnivån i hallen når orkanstyrka. Dia får i en tvåa och åker sedan på en smäll. Luleå har momentum och dominerar kampen om returerna. Hemmalaget gör 44-47. Dåär det cirka 13 minuer kvar av matchen. Luleå har verkligen hittat energi i pausvilan.
Katie Bussey drar i kvitteringen, en trea ger 47-47 och Umeå missar omedelbart i andra änden. (19-6 i perioden). I princip har ingen spelare några foultrubbel. Mershon gör 47-49. I nästa anfall ny Luleå-tvåa plus bonuskast för Ndiba. Luleå kan ta ledningen. Nej. 49-49. Miss på närskott av Dia. det blir Mershon som gör 49-51.

 

Ställningen i halvtid: 28-41
Kommentar:  Luleå visar spår av både trötthet och guldnerver. Udominate har så här långt fått i sju av 13 trepoängsskott och där är skillnaden. Spännande andra halvlek väntar. Luleå leder returtagningen med 28-23.

Ett mejl har droppat in från Henrik Ragnvaldsson, rektor Dragonskolan Elitidrottsgymnasium. Han skriver att det är felaktigt att Stocklassa och Tellman inte kommit ifrån skolan. ” Det skulle aldrig ske i någon idrott i ett för dem så viktigt ögonblick! Vi kämpar hårt för att våra elever ska kunna bedriva sin elitidrott och klara av sina studier.

Andra perioden: 19-24

Okockyte gör 9-19. Nyström 11-19. Melnika 11-21. Nyström och Melnika byter poäng, 13-23 på tavlan. Luleås lilla amerikanska gör en tvåa. Okockyte en trea. barhold plockar upp en lös boll på golevt, lägger i en tvåa och får bonuskast. Nu går det mesta i korgarna. Ställningen efter tre minuter av tredje är 17-26. Timeout Umeå innan bonuskastet. 18-26.
Sedan drar Mershon i en trea. 18-29.
Hoppsan. Åsa Jernmo gör nu ett likadant domslut som i första – fast denna gång mot Luleå. Dömer bort poäng för Barthold och ger henne offensiv foul. Man kan lugnt säga att buropen i arenan hörs ända till Boden.  Efter detta får Luleå flera domslut med sig och Luleå får skjuta straffar. Melnika får sin andra foul och får gå till bänken ett tag. 6-10 i foul.
5 min: 24-33
Efter ett långt anfall skjuter Massamba en trea precis på 24 sekunder. 24-36. Speakern är underbart opartisk (he, he) och tjuter ”Nu sparar vi inte på krutet”. 2:55 kvar av andra och timeout Umeå vid 26-36.
Mycket verkar tillåtet. Luleås forwards kan parkera inne i treskundersområdet. Umeå döms för linjetramp. Okockyte passar i alla fall på att sänka en trea och sedsan en airball av Bussey. 28-39 på tavlan. Josefin Vesterberg har ett par korta inhopp.  Dia har kommit igång lite och lägger i en tvåa och andra perioden avslutas med att Luleås Allis Nyström missar en layup.

Första perioden: 9-17
Luleå tar första skottet som blir en airball av Allis Nyström. Sedan missar Umeå sitt första anfall och matchen första poäng blir en trea av Janis Ndiba. Aja, aj. ytterligare två Umeå-anfall blir resultatlösa.
Tyvärr måste jag skriva detta: Domaren Åsa Jernmo dömer bort Umeås första poäng och tar offensiv foul på Santa Okockyte – när det borde varit två poäng och bonuskast. Speakern (som enligt reglerna ska vara opartisk) eldar på hemmapubliken. 3 min: Ställningen 3-0.
Efter tre och en halv minut får Massamba  en tvåpoängare, Bussey svarar med en trea. 6-2. Massamba ger igen och sänker en trea.
5 min: 6-5.
Hollie Mershon har ersatt Stålvant och amerikanskan inleder med en trea till 6-8.  Därpå en trea av Okockyte till 6-11.
Umeå byter mera och luftar Dia Lukacovicova.. Luleå tar matchens första timeout efter ett par turnovers. Exakt sju minuter spelat. Ställningen alltså 6-11. När det blir spel igen missar Dia tre raka  närskott. På andra sidan plan har Luleå darrigt skytte. Mershon lägger i 6-13. Agnes Nordström kommer in och lägger i en tvåa. 6-15. Bra Umeå-start.
Perioden slutar 9-17.

x x x x x

Publiken i Luleå är vild redan före uppkast.

Udominate startar med: Martina Stålvant, Santa Okockyte, Ilaria Zanoni, Tanya Massamba och Zenta Melnika.
Luleå har: Karie Bussey, Jelena Antic, Janis Ndiba, Anna Barthold och Allis Nyström.

4 kommentarer

 1. Bertil Lindh

  Besviken Udominatefan. Tyvärr några neg reflektioner, 8-19 i offensiva returer. Vad gör Zenta Melnika på 3-poängslinjen? Bör hon inte vara mer under korgen? Amatörcoachen

 2. Hall Ådär

  Under 4 finalmatcher sköt Umeå 49 straffbart och Luleå 100. Lite skillnad. Dock rättvis då Luleå attackerade mer aggressivt och var lite kvickare i försvaret under korgen. Men ändå, stor skillnad…

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Jo inte har Udominate haft flyt med domsluten, men förlusten handlar främst om egna svaga prestationer. Luleå hade mera hjärta, mera hjärna. Och ett lagspel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.