Tidigt ligatips

Tre veckor kvar till Basketligan Dam och drygt en månad till uppkast i basketligan Herr.

Alla trupper är inte klara, en del importer kommer direkt från college och det är knepigt att tippa hur det ska gå.

Men i alla fall. Ett försök till tidigt ligatips.

I dag ger sig Bloggen på Basketligan Dam

1) Luleå har fyra raka guld och flera nya spelare. Men Barthold och Nyström är kvar. Och inte minst David Visscher. Intressant med Chioma Nnamaka. De tre nya collegeamerikanskorna har Visscher koll på och om någon ur trion skulle vantrivas i kalla nord så finns gott om tid att byta spelare innan vårsäsongen. Laget kan spelas ihop i godan ro med sikte på april och femte raka titeln.

2) Udominate har åtta nya spelare, inga svenska landslagsspelare, minskad trupp och budget, ny coach – och ett tungt nyförvärv i ryskan Marina Bas som i dag lördag gjorde sin första träning i Umeå. Ska spela massor av matcher före jul och funderar mest på Eurocup. Ser starkt ut på de första fem namnen Brown, Mershon, Kverderaviciute, Mazionyte och Bas. Sjätte importen Koop ska vara nära korgen. Ett par svenska namn ska in.

3) Alvik Basket har behållit många spelare och förstärkt med Stålvant, Ljunggren och Zanoni. Jurgita Kausaites gäng har redan hunnit mjuka upp med träningsseger mot AIK (58-39 till Alvik i Solnahallen). Laget rankas trea i detta läge, men det finns potential att  utmana de tippade topplagen i en SM-semifinal.

4) Telge Basket har kvar många spelare inklusive Tayler Mingo, coach Viktor Bengtsson har fått in Taylor Wurtz och Ulrica Holmqvist. Bra krigargäng som fick blodad tand i förra säsongens semifinalspel mot ”Real Udominate”.

5) Visby Ladies ska spela mer försvar än i fjol, men har svårbedömda importer med bland annat en efter skada opererad Palusna från Slovakien. Visar sig de två amerikanskorna och kanadensiskan kunna leverera i match efter match så kan det blir bra.

6) Norrköping Dolphins kör med konceptet att ha typ samma trupp som senast. Det dröjer kanske till efter jul innan viktiga Sofia Pelander är i gång. Får laget vara förskonat från skadeelände så kan det bli många tajta matcher längre fram.

7) Eos från Lund med unge coachen Kevin Taylor-Lundgren har behålit en stomme från förra säsongen plus tagit in de två amerikanskorna Brene Moseley och Talia Walton, samt Emilia Stocklassa. Hur det går avgörs mycket på importerna, pointguarden Mosely och forwarden Walton.

8) Uppsala. Nu är det mer än svårtippat på placeringarna åtta, nio, tio. Uppsala har lyckats få tillbaka Heather Butler, när Agnes Nordström fått ordning på foten så är det en jätteförstärkning. Bloggen blir inte chockad om assisterande coachen Asleigh Brown hoppar in och sänker skott. Truppen inte spikad och besked om ny headcoach ska komma.

9) AIK Basket. I mitten av oktober landar Janel McCarville. Många förlängningar i truppen som ännu har plats för ett par namn till. Blir knappast någon succe´i början av serien. Men med en McCarville i vettig fysisk form så bör laget bli allt starkare efter hand.

10) Mark Basket. I dagsläget ser truppen väldigt tunn ut. Coach Robin Sandberg måste ha mycket att fundera på. Gissningvis ska det in någon till importspelare. Nya amerikanska pointguarden Janee Thompson gjorde mycket poäng för Halle i tyska ligan i fjol, men det var med många avslut och låg skottprocent. Kan bli en jobbig säsong detta.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.