Mer om crazy-slutet

Allt kokades ned till de sista 23 sekunderna. Ställningen 89–90. Dessutom hade Luleå fyra poäng upp efter segern i första kvartsfinalmötet.

– När vi gick ut efter vårt taktiksnack sade Ana (utfoulade Ana-Marija Begic) åt mig: ”Det blir tufft, men ta oss nu ur den här soppan”, berättar matchvinnaren Tiffany Brown efter slutresultat 95-50.
Amerikanskans fyra avslutande poäng innebar totalt 40 poäng från hennes händer (28 poäng i andra halvlek!).

Mer läsning: Matchvinnaren: ”Det var crazy”

Chans att se matchen i repris här

– Slutet är ganska osannolikt, men basket är en fantastisk sport, det går inte att garantera någonting förrän tiden är ute, säger Umeås coach Jan Enjebo.

– Det var min sista timeout. Jag sade att vi skulle sprida golvet och attackera snabbt – för att sedan försöka stjäla bollen direkt. Allt hände, vi snodde bollen. Så här blir det inte ofta, men det är basketboll.

Mera Enjebo:
-– Vi gör det onödigt spännande och det med lite hjälp av domarna… när vi sedan möter Luleå igen i svenska ligan ska vi utmana dem även på bortaplan… om vi bara får lite färre foulavblåsningar mot oss. Foulproblemen på våra stora spelare måste vi hålla borta.

Motstånd och spelplats för ”final 4” i EEWBL är ännu inte klart. Händer inga jordskred så är det TTT Riga, Lettland, och Good Angels Kosice, Slovakien, som gör Umeå Udominate och Dynamo Moskva, Ryssland, sällskap i semifinalerna.

– Nu får vi se. Rekryteringen av det här laget har fungerat. Spel i Europa är ett skyltfönster för spelarna, säger Jan Enjebo.

Umeå-laget tog sig före jul vidare från gruppspelet till första playoffrundan i EuroCup, men där tog det stopp.

I EEWBL blir det garanterat två matcher till. Under ”Final 4”-helgen i mitten av mars väntar efter semifinal även match om tredjeplats, alternativt final (förstås).

x x x x x

Mike Wilhelm från Chicago Bulls delade efter matchen ut pris till matchens lirare.

Så här lyder hans omdöme om matchen mellan Umeå och Luleå;
– Man kunde inte önska sig en bättre match för fansen. det var välcoachat från båda håll och två väl förberedda lag spelade inspirerat. Defensivt bra, offensivt fantastiskt med härlig bollrörelse. Luleås offensiva returtagning var ett hot mot Umeå. Det var härlig slutspelsbasket.

x x x x x x

Udominate Baskets ordförande Peder Westerberg var säker på att det var kört, så han lämnade hallen och gick ut till bilen… men där tjuvkikade han på mobilen och såg slutet via VK:s livesändning… och kom tillbaka in i hallen när vändningen var fullbordad.

x x x x x x

Bloggen fanns på plats i Täljehallen för fem år sedan när Udominate under sin första säsong (2012/2013) spelade SM-kvartsfinal mot Telge. Umeålaget (då med spelare som Kicki Nybom, Jessica Nilsson, Pam Rosanio och Jeannie Saunders) vann första matchen med 67-53 på hemmaplan. +14 poäng.
I returen lyckades Telge nå 71-57 vid ordinarie tid. +14 poäng. Därmed blev det fem minuters förlängning om vilket lag som skulle ta sig till semifinal.
I en helt galen förlängning gjorde Udominate 14-0! Officiellt slutresultat skrevs 71-71.

Men i denna sena kvällstimme måste det sägas – upplösningen mot Luleå var nog snäppet galnare.

x x x x x

Tajming. Bättre kväll att samla ihop de flesta av Umeås ungdomsspelare med ledare (bilden) och en del föräldrar går väl inte att hitta. 890 åskådare (samtidigt med livesändning av matchen) var säsongsbästa för Udominate och perfekt marknadsföring inför det som komma skall i svenska SM-slutspelet.

Vilket lag som vinner grundserien i Basketligan dam och skaffar sig hemmaplansfördel genom slutspelet avgörs uppe i Luleå den 7 mars (om inget jordskred inträffar, både Umeå och Luleå ska förvisso spela fler matcher)

Den här säsongen har Umeå och Luleå mötts tre gånger. Tre jämna tuffa matcher.
Tre hemmasegrar. 2-1 i matcher till Umeå.
Luleå är givetvis favorit att vinna hemma den 7 mars.

SM-slutspelet och en ny final mellan Umeå och Luleå? Nä, inget har ändrats där. Luleå Basket jagar femte raka SM-guldet och gör det i favoritposition. David Visschers gäng är enromt hungriga och sliter åt sig massor med offensiva returer (17 denna kväll i Umeå). Laget har en förmåga att få skjuta massor av straffkast (29 kast denna kväll i Umeå).
Luleå visar smartness och får med sig många avblåsningar (Umeå åkte denna kväll på 26 foul mot Luleås 16). Och Luleå har faktiskt inte haft något superskytte i de senaste mötena 37 respektive 39 procent från golvet i de två kvartsfinalerna i EEWBL, så det finns mer att ta av. Låt vara att trepoängsskyttet i Umeå Energi Arena var vasst med 11 av 22 av Luleå (Umeå å sin sida hade 9 av 23).

Nu har vi åskådare lärt oss… (har vi?)… att ingenting är över förrän det är över. Det enda som är säkert är att vi kan se fram mot mer basket framöver.

En viktig notering dock – det hade inte varit bra om Udominate torskat ännu en direkt avgörande match mot Luleå. Det ger inga gratispoäng i något slutspel – men det där med psykologi och självförtroende spelar också roll.

x x x x x

95-90. Vilka siffror. Kul.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.