Umeå BSKT föll i publikmatchen

Kvällens ligamöte Umeå BSKT-Wetterbygden Stars. Publikmatch med gratis inträde.
Det lockade 1.059 åskådare – som kanske inte var särskilda glada efteråt då hemmalaget förlorade. Liganykomlingen Wetterbygden gjorde en kanonmatch och var väl förtjänta av sin så här långt fjärde (!) bortaseger.

Slut: Umeå-Wetterbygden 75-81.

Avgörande faktorer: Wetterbygden sköt träff på 13 trepoängare och tog 16 offensiva returer. Umeås distansskytte klickade totalt med bara 4 av 19. Sedan hjälpte inte direkt 19 bortkastade bollar.

Basketligan herr
Umeå-Wetterbygden 75-81 (19-24, 22-18, 18-14, 16-25).
Umeå: Omar Krayem 24, André Nilsson 16, DeAndre Mathieu 11, Josh Greene 11, Chris Singhateh 7, Egal Saleman 4, Daniel Eliasson 2.
Wetterbygden: Joaquin Portuges 17, Albin Häll-Eriksson 16, Jonathan Peleg 13, Mantas Griskenas 11, Carl Engström 7, Eddie Alm 6, CJ Dunston 5, Jonatan Boman 4, Jesper Wennerholm 2.
Publik: 1 059 i Umeå Energi Arena.

x x x x x

Så var Bloggens matchrapport:

Umeås startfemma: DeAndre Mathieu, Omar Krayem, Daniel Eliasson, Egal Saleman och André Nilsson.
Stars: Joaquin Portugues, Albin Häll-Eriksson, Jonathan Peleg, Christopher Dunston och Carl Engström.

Första quartern: 19-24.
Intensiv matchöppning med massor av energi. Ställningen 8-8 efter drygt tre minuter. Umeå byter tidigt in Josh Greene och har därmed trion Omar Krayem, DeAndre Mathieu och Greene inne tillsammans en liten stund – men mera byten ändrar det då Chris Singhateh ersätter Krayem.
Gästernas bänk får en tillsägelse med något i stil att inte alla spelarna får stå upp och kliva in på planen när de jublar och klappar fram sina kompisar.
Mitt i första är det 12-12. Umeå har slarvat och orsakat några tidiga turnovers. Stars vårdar bollen bättre och har träffat rätt med tre av fem trepoängsförsök. 12-16.
Ännu mera byten av Umeå, Albin Frank och Devon Williams synar golvet. Vid poäng till 12-18 + bonuskast 12-19 är minst fyra bänkspelare inne på planen och skriker ut sin Stars-glädje. Domaren manar dem åter att sätta sig ned. Men energin hos liganykomlingen är inte lätt att tas med. Toppenbra första period av gästerna. fem av åtta på trepoängarna räntar bra i poängprotokollet. Umeå har noll av fyra på långskotten. André Nilsson har åkt på två foul.

Andra quartern:
Umeå testar zonförsvar – men lite väl passivt så Edie Alm kan skjuta en trea, sedan trea av Mantas Griskenas och därpå en trea av Joaquin Portugues. Omar Krayem får i Umeås första trea – men ställningen är 24-33. Ganska stor publik i kväll då det är gratis inträde i Umeå Energi Arena. Gästernas åtta av tolv på trepoängare oroar. Inte vad folket räknat med/hoppats på. Riktigt stora applåder kommer när Omar Krayem gör ett riktigt cirkusnummer för en tvåa plus bonuskast till 29-33. Drygt tre min. in i andra. Wetterbygdens spelare har skön inställning och kraschar på offensiva returer som det vore deras sista spel i livet. I försvar får Carl Engström sin andra foul.
Mitt i Q2 timeout Stars. Ställningen 31-33. Krayem har sänkt fem av fem skottförsök och satt tre av tre straffar. Han har 14 poäng. prick fem minuter före halvtid lägger André Nilsson in kvitteringen till 33-33. Chris Singhateh ger Umeå ledningen vid 35-33. Nya snabba uppspel ger 39-33. Bra ”run” av BSKT. Det som inte vill sig är trepoängsskyttet. På den avdelningen har nu även gästerna börjat missa. Knappt två minuter före paus dömer domarna bort poäng för Saleman – motiv = offensiv foul. Kort därefter en offensiv foul på Josh Greene. Umeås coach Jesper Gustavsson är lugn men tittar upp i taket. Trea Eddie Alm. Tappad boll är Umeås nästa grej, Stars kan ta tillbaka ledningen. 41-42. Umeå har sista skott, men på ”buzzern” ringkant ut för Krayem.

Läget i halvtid: Umeå-Wetterbygden 41-42.
Hemmalaget 12 turnovers – gästerna 7. Trepoängsskotten, Umeå 1 av 7. Wetterbygden 9 av 20.
Många ansikten i gratispubliken som passar på att se sin första match för säsongen, exempelvis Björklövens gamle guldhjälte Micke Andersson.

Tredje quartern: 18-14.
Historien tycks upprepa sig i distansskyttet. Två missade trepoängsförsök Umeå – Wetterbygden får helt fritt skott och den bollen går i. Griskenas 43-47. Hemmalaget ikapp till 49-49 efter layups av Mathieu. Mål nära korgen det som funkar.  Nilsson dunkar i 53-49.
Sedan får Nilsson en billig foul. Jesper Gustavsson försöker fråga om det – och direkt får han ett varningens finger från domaren Shaker Nasrollah. Umeås coach behandlas definitivt inte likadant som andra coacher i ligan. Nåväl. Ställningen 55-52 mitt i Q3. I kampen mellan lagens jättar är det 3-3 i foul på Nilsson-Engström. Båda coacherna passar på att vila centrarna. Noteras att Umeå nu håller i bollen bättre – största problemet för stunden är att gästerna tar många offensiva returer (totalt 15 stycken i detta skede mot slutet av Q3).

Läget inför sista: Umeå-Wetterbyden 59-56.

Fjärde quartern: 16-25.
Detta lär bli en rysare ända in i kaklet 60-59 med nio minuter kvar. Från 62-59 sänker Krayem en lång trea. Jättejubel för 65-59. Tvärr kastar Singateh bortr bollen och bjuder Wetterbygden på en dunk. Nästa grej är att domarna ger Krayem en teknisk foul. Umeå-spelaren fick ett slag på armen och ville ha foul. Men fick den mot sig själv.
7 min kvar: 67-62. Men snabbt en tvåa för gästerna – som vinner boll och får chans att kvittera. Och den trean från Portugues sitter i Umeås korg.
6 min kvar: 67-67. Följt av varsin tvåa för lagen. 69-69 och dags för timeout Umeå. Då är det 5:30 kvar.
Singhateh missar en trea. Turnover Stars.
5 min kvar: 69-69. Salemans tur att skjuta trepoängsförsök. Ny miss. Giss aom Wetterbygden sänker sin trea? Japp.
4 min kvar: 69-72. Ny miss av Umeå Singhateh. Ger layup gäsgterna. Inte alls bra nu. 69-74. Sedan får Singhateh äntligen i ett långskott. 72-74. Efter det en turnover av gästerna.
3 min kvar: 72-74. Umeå har problem i anfall. rejäla missar nu. Griskenas skjuter 72-76. Mindre än två minuter kvar. Krayem trea! 75-76.
1 minut kvar: 75-76. I nästa anfall får Umeå inte iväg skott på 24 sek.
I andra änden av planen sänker Joaquin Portugues en stentuff trea i slutet på långt anfall. Kan ha varit matchvinnaren. Timeout Umeå.
16 sek kvar: 75-79.
Vid inkastet anser domaren Shaker Nasrollah att det är en offensiv foul på Josh Greene. Bollen till gästerna. Därmed är detta mänskligt att döma över. Det ska dock såklart bli ett par-tre timeouts och ett par foul för att stoppa klockan. Plus straffkast. 75-81 med 5 sekunder kvar.

Slut: Umeå-Wetterbygden 75-81.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.