Nionde raka för A3 Umeå

A3 Basket Umeå tog nionde raka segern i svenska ligaspelet. Söndagsmatchen borta mot Telge var jämn i halvtid.
I tredje perioden växlade Umeå upp i försvar och det blev avgörande.
Matchen klart bästa spelare var Umeås Hollie Mershon med 18 poäng, 10 returer, 6 assists och 4 steals. Alyssa Lawrence briljerade med fyra blockade skott.

– Efter att Janne pratade i halvtid så blev det bra, vi spelade match i går och var lite trötta. I bland behövs att någon kickar i gång oss, säger Umeås Abigail Asoro till CMore.

Mer läsning: Efter nio raka ”Målet längre bort”

Insamlingen till ALS-forskning gav 44.120 kronor.

Slut: Telge-Umeå 72-82 (16-18, 23-22, 9-21, 24-21)
Umeås poäng: Hollie Mershon 18, Ama Degbeon 17, Tiffany Brown 15, Alyssa Lawrence 15, Abigail Asoro 10, Nina Dedic 4, Sandra Hansson 3.
Telge: Deanna Weaver 24, Klara Lundquist 14, Ellen Åström 10, Mikaela Gustafsson 10, Patricia Elias 6, Ulrica Holmquist 6, Nena Trajchevska 2.

x x x x x

TV-sänd söndagsmatch för damerna i Telge och Umeå.

Umeå startar med Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.
Klara Lundqvist är tillbaka i Telge. Övriga starters är Ellen Åström, Mikaela Gustafsson, Nena Trajchevska och Deanna Weaver.

Första quartern: 16-18
Bra start för Telge med en trea av Deanna Weaver – Umeå inleder kallt med flera missade skott. Lawrence får i första tvåan för A3. Sedan rullar det på bättre 3-0 förvandlas till 3-9.
Klara Lundqvist tidigt ut – ersätts av Patricia Elias. Telge tillbaka till 7-9.
Degbeon och Asoro ut för A3 – in kommer Sandra Hansson och Nina Dedic.
Jämnt i första perioden. Telge är på hugget och Umeå, som spelade match på lördagen, är kanske inte riktig på tå. Inte alls samma intensitet i försvarsspelet som mot Alvik. När Mershon lägger i 12-16 tar Telge matchens första timeout. Det blir 16-16 efter åtta minuter. Klara Lundquist inne igen. För Umeå Issa Edholm.

Andra quartern: 23-22.
Klara Lundqvist sänker en trea och Telge till ledning 19-18. Offensivt har Umeå skjutit rätt illa (nere på bara lite drygt 30 procent träff) – men ett par snabba uppspel med layups funkar bra. Degbeon gör fyra raka, 19-22. Inhopp på Danielle Elvbo. Vid 23-26 timeout Umeå efter ett par grodor i försvaret och lite oklarhet i zonanfallet. 25-26 fyra minuter in i andra. Efter en grov Telge-turnover som A3 utnyttjar till 25-30 tar Viktor Bengtsson timeout. Fem minuter kvar till halvtid. Så långt inte alls något toppinsats av A3. Som dag och natt mot Alviks-matchen. Telge nära igen vid 29-30. Klara Lundqvist skjuter ny trea, den ger 33-32. Telge gör det taktiskt bra, får med sig ett par domslut på kuppen. Umeå spelar segt. Dålig rörelse mot zonen. Mershon drar i alla fall i en trea till 36-37. Weaver sänker en trea, då är det lika 39-39. Timeout Enjebo för att ta tillvara sista skott före paus. Det går sisådär, anfallet avslutas lite för snabbt, en poäng på straffkast, och det är bara tur för gästerna att Klara Lundqvist missar efterföljande layup.

Läget i paus: Telge-Umeå 39-40
Mycket bra första halva av ett utvilat och taggat Telge. A3 Umeå gjorde en rejäl urladdning mot Alvik på lördagen och har nu inte alls kommit upp i samma intensitet i sitt försvarsspel.

Tredje quartern: 9-21
Lawrence tar offensiv retur och lägger i bollen. Sedan bra försvar så att Telge inte hinner skjuta på 24 sekunder. Ny tvåa av Lawrence ger 39-44. Asoro 39-46. Asoro 39-48. Åtta raka Umeå-poäng. I man-man-spel har Telge klart jobbigare. Men hemmalaget gör poäng så fort A3-försvarare går bort sig. Ett par slarviga anfall av Umeå ger andrum för Telge vid 43-50. Snabbt uppspel till 43-52. Jätteblock av Alyssa Lawrence. Men Deanna Weaver sänker en tvåa på 24-sekundersklockan.
Sex minuter spelat av tredje, vid 45-54 timeout Viktor Bengtsson.
En incident uppstår där Tiffany Brown och Patricia Elias får varsin teknisk foul. Elias sänker sedan en trea. Brown är inte alls nöjd, hon är jättearg, står nu på fyra foul. Moa Dellbro kommer in för Umeå.
Hollie Mershons trea till 48-59 ger alltså ledning på elva poängs marginal. Hollie lägger även i 48-61.
I tredje perioden spelade Umeå försvar på riktigt. Coach Enjebo lär ha snackat en del i halvtid.
Läget inför sista: Telge-Umeå 48-61

Fjärde quartern:
Umeå stoppar Telges första anfall och Brown foulas i snabba uppspelet. Missar första straffen, sätter andra. 48-62.
Ellen Åström lämnas fri vid trepoängslinjen och träffar rätt. 51-62. Med mycket flyt lyckas Ulrica Holmqvist sänka en trea planka i. Tiffany Brown svarar direkt med trea. 54-66 på tavlan. Degbeon gör 54-68. Plus 14 poäng med 7:28 kvar.
Telge ser lite trötta ut och Umeå ökar på.
6 min kvar: 55-72. Timeout hemmalaget. Som kommer ut med fyra raka poäng. Då svarar Mershon med ny trea.
4 min kvar: 59-75. Rätt rörigt och slarvigt spel här i slutet.
2 min kvar: 66-76.  Umeå har snudd på slutat spela, Weaver utnyttjar det drar i en trea. Kort senare gör hon repris på det.
1 min kvar: 69-80. Weaver tillåts skjuta fri trea igen. 72-80.