Klart: Färre importer

Nu är det klubbat att det blir färre importspelare i den svenska herrligan.

Nuvarande sex utländska spelare, varav max tre amerikaner (eller andra icke EU-spelare), ändras till att nästa säsong bli tillåtet med fyra importer – oavsett nationalitet.

– Alla föreningar i SBL herr har ställt sig positiva till detta förslag, det ger dem en större frihet att välja bland olika spelare i världen samtidigt som det innebär att fler svenska spelare kommer att få plats i trupperna, säger Olle Lundén, tävlingschef på SBBF, i ett pressmeddelande.

– Det kommer att medföra att fler svenska spelare får bärande roller i sina lag, och därmed en ökad utveckling som på sikt kan betyda mycket för våra landslag. Positivt också att klubbarna nu har hela världen som marknad, och inte hamnar i situationer där man måste begränsa sig geografiskt i jakten på en viss spelartyp, säger landslagschef Fredrik Joulamo.

När det gäller svenska damligan blir det ingen förändring på antal importer till nästa säsong. Anledningen är att det pågår en serieträdsutredning som SBL dam vill invänta för att bottna i en konsekvensanalys som täcker totalbilden av dambasketen i Sverige. Tillsammans med SBBF har man därför beslutat att inte genomföra någon förändring kring dessa regler till säsongen 20/21.

x x x x x

Den nya ”Elitlicens” som införs i basketen träder i kraft till säsongen 2021/2022.

Det finns nu lite mera information: En liganämnd bestående av fyra personer kommer att tillsättas för att se över de ekonomiska frågorna och bedöma föreningarna i SBL herr, SBL dam och Superettan efter ett reglemente.

– Syftet med detta är att långsiktigt kvalitetssäkra svensk elitbasket och skapa förutsättningar för alla att tävla på lika villkor, säger Johan Stark, generalsekreterare SBBF.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.