Klart: Europa-spel i bubblor

Europa-sektionen av internationella basketbollförbundet FIBA har tagit beslut om att ändra spelformat för damernas EuroLeague. Orsaken är givetvis Corona-situationen som fortsatt är riktigt stökig runt om i Europa.

Damernas högsta klubblagsturnering kommer att förkortas och inledningsvis spelas i form av fyra grupper om fyra lag som möts inne i ”bubblor”. Första grupprundan ska avgöras 29 november-5 december 5, 2020, och sedan ska grupperna mötas igen 17-23 januari 2021. Det blir alltså totalt sex matcher per lag och därefter går de två bästa vidare till kvartsfinal. Även slutspelet ska ske i form av sammandrag.

Så här ser den nya gruppindelningen ut;
Grupp A: Dynamo Kursk, Nadezhda, Avenida, kvalvinnaren Miskloc vs Izmir
Grupp B: USK Praha, Fenerbahce, ASVEL, Arka Gdynia
Grupp C: UMMC, Schio, TTT Riga, kvalvinnaren Girona vs SSIC
Grupp D: Sopron, Bourges, Galatasaray, Landes

En nyhet är att inget lag som missar slutspel i EuroLeague kommer denna säsong att få spela vidare in i EuroCup, det funkar helt enkelt inte schemamässigt.

Kvalspelet till EuroLeague är intressant för A3 Basket Umeå – som i sin grupp i EuroCup ska få in förlorade lag ur kvalet mellan ungerska Miskolc och turkiska Izmit. Ett kval som kommer att avgöras i enkelmöte den 28 oktober.

För närvarande ligger planen för EuroCup så att spelat ska inledas efter årsskiftet och Umeå ska börja borta mot Orman Genclik i Ankara, Turkiet, den 6 januari. Värt att notera är att det finns en reservplan förberedd om läget med pandemin inte blir bättre – i så fall kan även formatet för EuroCup ändras till att bli gruppspel i ”bubblor”.

Enligt vad Bloggen erfar skulle det i stället för att lagen ska resa kors och tvärs för matcher hemma/borta exempelvis kunna bli gruppsammandrag i Tyskland. Ett beslut i frågan lär tas av FIBA senast i nobember.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.