BC Luleå lämnar walk over

Det blir ingen match i morgon tisdag mellan BC Luleå och Nässjö Basket. Resultatet blir 0-20, en walk over-seger för Nässjö.

”Beslutet är taget och vi får leva med det”, BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson.

På sin hemsida meddelar BC Luleå att klubben ställer in tisdagens hemmamatch och att beslutet är taget tillsammans med Smittskydd i Norrbotten. Anledningen är den rådande situationen med covid-19-smitta i klubben.

”Det här är ett beslut som vi tagit för att vi tänker på våra fans, sponsorer, motståndare och våra egna spelare”,  Lars Mosesson.

Då matchen ställs in med kort varsel  tilldelas BC Luleå, enligt förbundets regler för Corona-hanteringen, en förlust mot Nässjö på grund av walk over. Resultatet 0-20 finns redan inlagt på serieöversikten för SBL herr på basket.se

Svenska Basketbollförbundet meddelar följande:
”Efter att ett fall av Covid19 har konstaterats hos BC Luleå har även föreningen meddelat Svenska Basketbollförbundet, SBBF, att flera spelare har symtom. Lokal smittskyddsläkare har starkt rekommenderat att matchen ställs in.
SBBF har därför beslutat att ställa in matchen. Bortalaget KFUM Nässjö tilldöms segern med 20-0 då situationen med flera spelare rapporterades senare än 48 timmar till uppkast, i enlighet med Svenska Basketbollförbundets ”Aktivitetsprotokoll Covid19 version 201109”.
Regeln kring 48 timmar finns för att skydda ekonomin hos föreningarna som under denna period är hårt drabbad. Protokollet är framtaget i samråd med intresseföreningarna för SBL herr, dam och Superettan herr samt avstämt med klubbarna”

2 kommentarer

 1. Bo Wagenius

  Det där med 8 i publiken stämmer inte enligt regeringens PM:
  https://www.regeringen.se/4ac71c/contentassets/0bd9b64752314859b1847328f7eb9b4a/forbud-mot-att-halla-allmanna-sammankomster-och-offentliga-tillstallningar-med-fler-an-atta-deltagare.pdf

  §1
  Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med
  fler än 50 deltagare får tills vidare inte hållas inom Sverige.
  Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med
  fler än 8 deltagare får tills vidare inte hållas inom Sverige.
  Förbudet gäller inte allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 deltagare, om var och en av deltagarna anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare och det även i övrigt skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet till varandra vid sammankomsten eller tillställningen. Två deltagare som är i sällskap med varandra får anvisas sittplatser närmare än en meter från varandra.

  Förslag: Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare förbjuds. Undantaget för samman-komster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort.
  Bedömning: Undantaget för sittande publik ska behållas.

  Som deltagare räknas, enligt Polismyndighetens tillämpning, som huvudregel de personer som samtidigt besöker ett arrangemang. Däremot räknas inte t.ex. artister och funktionärer som deltagare. Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare.

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Svar: Statsministern gick ut med att det var ”tydligt och skarpt” med den ”nya normen för hela samhället”. Men glömde alltså att nämna att undantaget för sittande publik skulle vara kvar. Intressant. Men det ligger väl bara i linje med alla tidigare olika och motstridiga besked.

   Till bilden hör då också att det fortsatt kan se olika ut med skärpta restriktioner i olika regioner och på olika datum.
   Olika länsstyrelser kan också ta olika beslut:
   ”En länsstyrelse kan meddela föreskrifter om förbud mot att inom länet eller en del av det hålla allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar med färre än 50 respektive 300 deltagare. Det görs i så fall med stöd av förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser att meddela lokala föreskrifter enligt ordningslagen (1993:1617).”
   Uppdatering: Enligt justitiedepartementet hoppas man nu att den nya hårda gränsen på åtta personer ska ha en normerande effekt, så att länsstyrelserna sänker sin 50-gräns för publik till åtta personer.

   Summa summarum: Inte lätt att vecka för vecka och dag för dag att hålla reda på exakt vad som gäller – och var det i så fall gäller. Samtidigt kan idrottsklubbar ta egna beslut för att minska risken för smittspridning. Exempelvis har Luleå Hockey stängt arenan. Beslutet innefattar även restauranger, loger och lounger och beslutet gäller till att börja med fram till och med 22 december, skriver klubben på sin hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.