Inget snack – sjunde raka

Toppmötet i SBL dam visade tydligt vilket lag som är bäst. Alvik Basket – inget snack om den saken. Sjunde raka segern bokfördes efter TV-sända toppmötet i Åkeshovshallen.

Luleå Basket har byggt sitt lag på att vara försvarsstarkt – det går väl sådär kan man säga. 97 insläppta poäng denna måndagskväll är förstås ett svidande underbetyg.

Lite tjatigt att skriva kanske, men Klara Lundquist är outstanding. 25 poäng, 9 assists och 6 returer. Utmärkt beslutsfattande gör att hon skjuter 69 procent från golvet. Janel McCarville hinner på sina 26 minuter med 14 poäng, 14 returer och 7 assists.

Vad gäller Alviks amerikanska Shanity James verkar taktiken från coach  Fotios Ioannidis helt enkelt vara att spela henne i form.. James fick gå tunga 30 minuter och orkade långa stunder knappt ta sig tillbaka till defensiv planhalva – men målet är SM-guld till våren – så det är nog vettigt att köra hårt med människan.

Alvik använde 10 spelare – precis som Luleå.

Gänget från längs i norr lät Alvik få på tok för enkla skottlägen och torskade på det. Det var 51 insläppta i första halvlek och hade blivit över 100 om hemmalaget spelat hela tiden ut. Men vid tjugo poängs ledning vid 93-73 och två och en halv minut kvar så checkade i princip alla utom Klara Lundquist ut så att Luleå kunde putsa siffrorna lite grand. Offensivt sett över hela matchen många grova missar nära korgen av Luleås spelare.

Bäst i Luleå Ellen Nyström som levererade 17 poäng, 7 returer och 5 assists. Chioma Nnamaka hundraprocentig skytt med 5 av 5 från golvet och 2 av 2 från strafflinjen, totalt 14 poäng. Man kan verkligen fundera över om inte Luleå borde använda henne mer.