Om blåbandsrörelsen ur ett västerbottniskt perspektiv

Blåbandet består av många föreningar som är anslutna i distrikt samt till ett förbund. I Umeå har vi exempelvis Umeå Blåbandsförening som är anslutet till Västerbottens Blåbandsdistrikt. I Västerbotten har vi cirka 11 blåbandsföreningar i olika stadsdelar och byar. Blåbandet har även ett ungdomsförbund – SBU .

Blåbandet har en egen folkhögskola i Tidaholm – Hellidens folkhögskola – som faktiskt är ett slott som förbundet köpte 1951. Här kan du läsa exempelvis konstnärligt basår, textil, grafisk design, mediautbildningar, keramik eller yrkesförberedande konstnärligt fördjupningsår.

Foto: Per-Olof Svensson, Umeå blåbandsförening, Blåbandet, Tidaholm, Hellidens folkhögskola, konstnärligt basår, grafisk design, mediautbildningar, keramik, textil, nykterhet, Jesus, Bibeln

Foto: Per-Olof Svensson

Inte nog med att Blåbandet äger ett slott utan vi har även flera anläggningar som exempelvis Blågården i Hemavan. Här finns två stugor med totalt 18 bäddar att hyra. Stugorna är belägna nästan nedanför skidbacken. Medlemmar har rabatt på stughyran som redan före rabatten är låg. Det är inte bara under skidsäsong som Blågården är attraktiv utan även på våren och hösten för då kan du fjällvandra, fiska eller bara vila. Alkohol får ej förtäras i våra stugor. För att boka ringer du Karl-Erik Sandberg på telefon 090-195052 eller 076-815 26 86.

Umeå Blåbandsförening, blåbandet, Hemavan, BlågårdenBlågården i Hemavan, Umeå blåbandsförening, blåbandetBlågården i Hemavan, Umeå blåbandsförening, BlåbandetBlågården i Hemavan, Umeå blåbandsförening, Blåbandet

Foton: Bilder från Blågården i Hemavan 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Christoffer

    Att det var så många olika ställen som Blå Bandet har, det visste jag inte. Vilken fin gård det verkar vara i Helliden :-)!

  2. Kicki Hedlund

    Svar till Christoffer (2012-04-18 21:41)
    Ja, jag visste faktiskt inte heller om alla ställen. Sanningen är att det finns ännu fler på olika platser i landet. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.