Franciskanska pilgrimsrörelsen

En representant från Franciskanska pilgrimsrörelsen berättar om verksamheten. Det är en internationell pilgrimsrörelse. Det är en förening som man kan bli medlem i. De har Franciskus som förebild och så klart Jesus Kristus. De vandrar i enkelhet, tillsammans i grupp, i solidaritet med andra och med varandra. Vid varje Kristi Himmelsfärdshelg samlas föreningen i sina respektive länder för att vandra. I år ska de vandra från Motala till Ljungsbro. Varje sommar anordnas en internationell vandring under 10 dagar. Deltagare i olika åldrar, med olika trosinriktningar, olika språk och kultur.

 

Bakgrunden till rörelsen. Den kom till efter första världskriget när det fanns ett skriande behov av försoning, vilja efter tolerans med mera. 1926 tog en person ett initivativ till rörelsen. En fransman och en tysk (nej, inte en Bellmanhistoria ;). De vill mötas på ett enkelt sätt där alla kan delta. Därför ville de välja Franciskus som förebild för sina vandringar.

 

Rörelsen är ganska stor internationellt men lite mindre i Sverige. Det är glädjen över att vara tillsammans över alla gränser: nationer, länder, de vi sätter upp mellan oss etc. Detta är drivkraften i rörelsen. Skillnaden mot andra föreningar är betoningen på ANDRA. Att lära känna andra och inte fokusera på sig själv. Målet för vandringen är inte platsen de kommer fram till utan fokus på sin syster eller bror.

 

I alla vandringar har de mässa, bön och andakt. De vill att sina vandringar ska leda fram till solidaritet, gemenskap och fred.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.