Jag kommer att resa till Italien igen…

Min dröm om att kunna tala eller åtminstone förstå italienska finns fortfarande kvar. Det är bara det att jag tror att jag har en italiensk la donna inombords som aldrig fått ge utlopp åt pastabakande och gestikulerande. Jag såg helt enkelt inte den kopplingen i första läseboken som jag i och för sig redan kunde läsa när jag började i första klass.

Mor ror och far är rar. Tänk om det istället stått: Mamma reser runt hela världen och lär sig tio språk och pappa skriver böcker. Undrar vad de italienska kidsen läser i första klass? Mor lagar pasta och far säger Basta! (inte bada bastu dock). Italienska ord gör att man faller in i en rytm. Som en våg man aldrig vill sluta följa. Gå och gifta sig med Eros Ramazzotti och aldrig mer tala svenska. Istället hamnar man på Pensionsmyndighetens informationsmöte på Plaza med ett hundratal andra 60+are. Jag längtade ännu mer till Italien när jag såg mig runtomkring. Skattesatser, strategier och påsar med pengar. Jag vill ju bara leva idag och slippa planera för hur jag ska göra det i det antal år framåt som jag inte ens vet kommer att komma. Jag vill leva dagen – med en viss framförhållning.

Jag som nyss var tonåring och grät till ”Morning has broken” satt där som en katt med nyfärgat, mörkbrunt hår bland gråhåriga hermeliner. Det finns inga regler utom ens egna hur man ska se ut och och klä sig när man är cool – gäller såväl unga som gamla. Och känner man sig inte cool, så finns det inga hinder att bli det ändå. Regler sätts upp av andra, men om man inte ens vill ingå i en pensionsinformationsgrupp, kanske man kan stipulera egna regler.

Det är inte orättvist att bli äldre. Det är som det är. Coolt att varit med när allt hände. Coolt att fortfarande vilja vara ung. Coolt att vara stark i att vara sig själv. Coolt att skippa botox och fillers. Coolt att ha erfarenhet. Coolt att ha en påse pensionspengar att se fram emot. Dagens yngre-äldre, för att tala med Coronapandemispråket, är den starkaste generation som funnits i Sverige – någonsin. Handlingskraftiga, tar ingen skit och har klassiska värderingar som exv att det är ens plikt att man ska göra rätt för sig.

Skärholmen. Hur vänder man ett sjunkande skepp? Hur tätar man läckorna och får båten att segla igen? Vi kan och får inte glömma Skärholmen onsdagen den 10 april 2024. En familjefar på väg till badhuset med sin 12-årige son blir avrättad med en kula i huvudet av ett tonårsgäng.

Oavsett partitillhörighet-bla-bla-bla så är det ett våldskapital som måste strypas. Sveriges framtid står på spel…

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.