Krig och konfrontation…

Fred på jorden? Fikamys? Beskedliga möten där alla artigt väntar på sin tur att tala? Inga vapen? Alla lika värda? Nej, vissa människor hämtar sin näring i krig och konfrontation. I spänningen, utmaningen, egot. Tänk om alla tjejer och killar som hamnar snett i livet hade haft den där ungdomsgården, det där stället att träffas och finna gemenskap, om pengarna fanns i början av livet – hur stor hade inte besparingen blivit i slutändan?

Jag kollade på statsministeromröstningen i riksdagen igår i direktsänd television. Att se en del av dem stå där i talarstolen och liksom leka statsminister fick mig allvarligt talat att må illa. Nooshi Dodgostar växer. Man kan på något sätt inte ta fel på hennes genuina engagemang och kämpaglöd. Den politiska ”vilden” Amineh Kakabaveh höll ett starkt tal om vad hon kämpar för. Jag läste idag att Adaktusson är kritisk mot EB (intervju i tidningen Dagen), att EB offrat partiet framför sina egna privata affärer och att det inom KD finns en tystnadskultur. Ja, hur tänkte EB egentligen?

Ingen har väl undgått UKs likhetstecken mellan invandrare och belastning. Vill bara påminna om:

Ett ord en människa fäster sig vid
Kan verka i oberäknelig tid

Det kan framkalla glädje livet ut
Det kan orsaka obehag till livets slut

Ja, det påverkar livet på jorden
Så slarva inte med orden.

Alf Henrikson

Det var en dikt långt innan Twitterismen. Jag har i min nära släkt personer med anknytning från andra länder och kulturer. Personer som jag älskar. Den här svenskhetskostymen som Thore Skogman en gång i tiden hade på sig – eller Sven-Ingvars och Fröken fräken ifrån Fryken:

Hon ger bilden av det sköna Värmland
Och hon passar ej vid Medelhavets strand
Hon med sjöarna och skogarna vill vandra hand i hand
Och som Karlstasola skiner hon så glatt
Och hon lockar oss till kärleksfulla skratt
Hon är den som jag beundrar mest och nu ska vet att
Lilla söta fröken Fräken ifrån Fryken
Hon är blond som ängens råg
Vackrast utav alla flickorna jag såg

Så oerhört platt och trångsynt.

Sverige kan bättre. Man behöver väl inte alltid ställa en sak mot en annan sak. Vi är väl alla överens om att brottslingar ska straffas. Det är faktiskt förbjudet att begå brott. Vi vet reglerna innan vi bryter mot dem. Vi vet alla att narkotika är roten till mycket ont. Vi vet att vägen till ett annat hjärta inte är misshandel och övergrepp utan gemenskap och kärlek. Många hjärtan är alltför hårda. Många passar inte in i den snäva bilden om Fröken fräken ifrån Fryken – det är egentligen enbart fröken Fräken som ryms i den bilden. I rädslan beväpnar sig ungdomar med knivar och vapen. När man är rädd tänker man inte rationellt.

Alla kids borde ha ett liv att se fram emot och en ungdomsgård…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.