En diagnos är inget jippo!!

Trotsar orkeslösheten (orsakad av sjukdom) för att jag känner ett starkt ansvar som vuxen med diagnostiserad autism att skriva det jag nu kommer skriva.

Sedan 2008 är idag den 2:a april en internationell FN-dag för autism.

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja men gör ett försök trots allt. På facebook haglar det sk kloka ord och tankar, samt bilder på att bära blått med mera. Helst ska vi bära den blåa pusselbiten. Bakom detta står organisationen Autism Speaks. Organisationen  Autism Speaks har kritiserats för att behandla autism som en sjukdom som måste botas, snarare än en skillnad som måste förstås och accepteras. Precis som tyskarna synliggjorde judarna med att bära den gula davidsstjärnan på kläderna ska nu autister synliggöras med en blå pusselbit. Detta gör mig så förbannat upprörd!  Nu finns de det som säger att pusselbiten är som likvärdig med symbolen för bröstcancer men i mina ögon är inte det bättre. Det skulle innebära en symbol för kommersiellt jippo där det ska samlas in pengar för att bota en ”sjukdom” som inte finns. Autism är ingen sjukdom men autism finns!

Detta ökar inte heller en medvetenhet på något sätt så att människor får en ökad förståelse för diagnosen. Grundproblemet är hur vi i samhället ser på saker från början. Förr innan diagnoserna ansågs vi vara inåtvända eller bara vara lite eljest/vara ett ”original”. Ganska okonstlat vilket vi autister är. Bara för vårt synsett och hur vi löser saker skiljer sig från ”normala” betyder det inte att det är fel eller för den delen ett hinder. Det kan faktiskt vara en tillgång vilket jag personligen erfarit många gånger. Jag skäms inte över min autism men jag kommer inte att skylta med den genom en blå pusselbit. Vi har ett hårt klimat i dagens samhälle där olika grupper bara önskar acceptans istället för fördomar, hat, hot och våld. Under många år har högerpolitiken gjort möjligt för mer extrema grupper att göra sig hörda. Jag pratar om de grupper som anser att judar, homosexuella och funktionshindrade bara ska lämnas till att självdö. Med en synlig blå pusselbit utsätter vi med autism oss för en fara från åsiktsextremister!

Den blå pusselbiten är bara ett jippo för ett amerikanskt företag och ingen hjälp för att öka acceptansen för autisters sätt att vara!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.