Min mamma – en flykting

När jag läste på Viva komvux för några år sedan sa historieläraren att det var bra att jag kunde berätta min mammas historia. Det blev som närmare till det som stod i historieböckerna och att de yngre eleverna fick sig en tankeställare.

Jag ser inte ut som de flyktingar som kommer hit nu och inte heller som deras barn. Trots det är jag barn till en flykting. Min mamma som föddes 1939, kom likt många andra hit som flyktingbarn/krigsbarn från Finland. Hon berättade flera gånger för mig om resan hit när jag var yngre. (Tänker dock inte gå in på detaljer för det får mig bara att gråta.)

Sitter och funderar mycket på och jag förstår inte vad det är för skillnad på flykting och flykting? Jag menar bara för att den ena kom hit pga WW2 som krigsbarn och den andra pga rådande läge i Syrien är väl en flykting just en flykting och inget annat? Jag undrar hur många av rasisterna på facebook som faktiskt är barn till en som kom hit pga WW2, men inte inser att de är barn till en flykting för att det kallades krigsbarn och såg ut precis som ”svenska” barn?

Det stora problemet är om dessa hatare/rasister får igenom den politik som förespråkar hat, rasism och så vidare. Då börjar utgallringen och tillslut är du bara ett barn till en ”icke” svensk, även om du är född här, känner dig som svensk, och ser ut som en ”svensk” (hur nu en sån ser ut?).

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.