Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Det nya året..

Så har det nya året börjat, för min del med förhoppningar om att vi äntligen kan rösta ut Alliansen från regeringsposten. Alla vet vi om försämringarna i trygghetssystemen, privatiseringssträvandena, illabehandlingen av sjuka, pensionärer och arbetslösa.

Att låta privata företag sköta den gemensamma välfärden och sedan låta företagsägarna stoppa vinsten i egen ficka (efter att först finansieras via skatten) är lågt av alliansen. Välfärd ska skötas av kommuner och stat. De privata kan visst bedriva verksamhet men då ska de bära sina egna kostnader. Jag skulle t.ex. vägra betala skatt för att finansiera ICA (där ägarna för butikerna är allsmäktiga beträffande vinster, arbetsvillkor för de anställda och annat) så varför skulle jag vilja finansiera privata företag beträffande välfärden (där ägarna tar vinsten, ger dåliga arbetsvillkor, utsätter de anställda för godtycke).

Låt oss nu rösta ut denna egoistiska ideologi som alliansen står för, alltid stått för och alltid kommer stå för!

 

Etiketter: , ,

10 kommentarer

  1. Stefan

    Conny uppfattning om de ekonomiska sambanden mellan offentlig sektor och företaganden är faktiskt ganska roande. Vem tror Conny genererar de värden som via skatterna blir offentliga medel???
    Vem tvingar de stackars anställda att vara anställda?
    Hur finansierar skatterna ICA?

    Det finns många frågetecken som det vore kul att få ett förtydligande kring.

  2. Conny Forsström

    Skatterna finansierar inte ICA. Läs vad jag skrev. Jag menar att om jag inte finansierar ICA via mina skattemedel, så varför ska jag då finansiera privata företag som sköter välfärd och sen tar vinsten? Jag vill alltså ha bort all upphandling. Kommunen ska själv sköta välfärden, INTE privata företag som tar vinsten själv.

  3. stefan

    Det låter väl ganska sunt. Under förutsättning att nu kommmunerna är kapabla att bedriva verksamheten kostnadseffektivt. I annat fall är det väl slöseri med offentliga medel, eller?
    En annan intressant fråga är var gränsdragningen för den kommunala verksamheten går?
    Ska allt ske i egen regi?

  4. Conny Forsström

    Stefan, om ALLA människor har gratis (jaja, så klart skattefinansierad, behöver jag verkligen upprepa det, det är ju underförstått) tillgång till välfärd så är det ju inga problem. MEN nu är det väl så att högern inte vill ha det på det här sättet? Du får gärna upplysa mig om vad högern vill och vad det kan leda till PÅ SIKT! För en sak är säker: ge privata företag ett lillfinger och de tar hela armen i jakt på vinst!

  5. Mike Arp

    Nu är det ju så att de privata alternativen är just självbärande. Via skattemedlen får de samma summa som dessa personer skulle ha kostat i offentlig regi. Eftersom de privata alternativen i många fall är effektivare får de ut en vinst från den summan. Visst vi kan också göra så att man får ta egna pengar ur fickan för att betala för vård osv. men jag misstänker att det skulle vara ännu sämre enligt vänsterns synsätt?

  6. Conny Forsström

    Mike Arp: Privata företag ska inte finansieras av mina skattepengar. Jag har ingen lust att öka aktieutdelningar för mina pengar. Mina skattepengar ska göra nytta där de BEHÖVS, d.v.s. hos människor som definitivt inte har råd att köpa aktier och liknande. Det kallas resursfördelning eller resursutjämning. Solidaritet är ett annat begrepp som vänstern älskar och som högern hatar. Man kan sammanfatta hela resonemanget med just ordet solidaritet.

  7. Johan Karlsson

    Så dina skattepengar ska inte få gå till att bygga skolor? Inte heller till snöröjning av vägarna? Frågan är ju vem du tycker ska betala för den gratis välfärd du förespråkar? Det mest rättvisa vore väl att den som nyttjade dessa tjänster själv stod för kostnaden? Resursutjämning är inget annat än ett finare ord för stöld, ungefär som någon mindre bemedlad än du under hot skulle tilltvinga sig din plånbok. Skulle du tycka det var okej?

  8. Johan Karlsson

    Jag vet inte hur du definierar ”de rika” men om min industrilön gör mig rik i din värld så får det stå för dig. Problemet med omfördelningar är att det skapar en situation där det inte lönar sig att anstränga sig eftersom resultatet av ansträngningen försvinner. Solidaritet för mig bygger på frivillig basis, inte på tvång. Att 51% av befolkningen beslutar att övriga 49% ska betala mer i skatt än de själva gör har inget med vare sig solidaritet eller demokratiska grundprinciper att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.