Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Kapitalets revansch

Igår skrev jag om sjukförsäkringen och hur man helt orimligt tvingar människor till aktivitetsstöd när det står klart att de inte kan jobba mer. Det enda som då händer är att deras ekonomi körs i botten. Förutom detta så riskerar vi faktiskt också fall av självmord till hösten när utförsäkringarna börjar träda i kraft. Alliansen kunde inte strunta mer högaktligt i såna petitesser.

Ovanstående är en sida av samhället. Kort sagt, man vill verkligen inte bli sjuk i alliansens Sverige, då det innebär dubbelbestraffning, där man förutom sjukdomen även blir utfattig.

En annan sida är att även den som jobbar kan bli, och blir ibland ganska blåst på konfekten av sin arbetsgivare. Givetvis pratar vi privata företag, där det händer att människor t.ex. jobbar över utan att få något alls för det, inte ens grundlön. Att tvingas ta rast, att bli blåst på pengar på olika sätt, det finns privata företag som satt sådant i system, nu senast var det McDonalds, men de lär knappast vara ensamma. Människor som jobbar gratis i s.k. "provanställningar", människor som städar för 5000 i månaden eller delar ut reklam för 20 kr/timme. 

Sämre vård och skola är en tredje aspekt, där vinstdrivande företag tar genvägar för att maximera avkastningar som åker raka spåret till dubiösa skatteparadis, på bekostnad av kunder och anställda.

Kapitalets revansch är en ganska passande benämning på vad som håller på att hända i samhället, där de som redan har, på olika sätt roffar åt sig från de mindre bemedlade, vare sig dessa jobbar, är sjuka och/eller arbetslösa. Kapitalets mage är omättlig, och det finns ingen gräns för hur höga vinster man vill ha, eller hur dåliga villkor man kommer att försöka pådyvla arbetande och sjuka. Däremot, om högerpolitiker och tillika sympatisörer tror att människor kommer att finna sig i detta i längden, så tar de allvarligt miste. Rättigheter får man inte, de tar man sig. Har högern inte lärt sig något av historien?