Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Små brott=hårda straff, stora brott=inga straff

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/en-marklig-varld_8042566.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]

Andreas Cervenka, ekonomikrönikör på SvD (knappast någon vänstertidning) berör ämnet som jag själv bloggat om häromveckan: hur gräsrötterna sätts dit för fusk medan de stora bovarna går fria. En 63-årig kvinna i Skövde (beroende av försörjningsstöd) vann 30000kr på lotto och redovisade inte det till socialtjänsten. Hon riskerar nu fängelse. Rätt ska vara rätt hör jag nu högeranhängare gasta.

Vidare i artikeln tar Cervenka upp flera exempel på hur makteliten (t.ex. bankdirektörer) försnillat och stulit miljardbelopp och de går helt fria. Gastar högeranhängarna lika snarstucket om det? Knappast.

Sätter man inte dit de stora fuskarna så ska heller inte gräsrötterna åka i fängelse. Kvinnan i Skövde bör omedelbart frias. Eller hur högeranhängare där ute?

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

En kommentar

  1. Uffe N

    Jag kan hålla med dig om att de som bryter mot lagen skall straffas, och straffet skall vara i förhållande till brottet: litet brott skall medföra litet straff, stort brott skall medföra stort brott.

    Men det är sällan så enkelt och tydligt i verkligheten. Till att börja med måste en gärning vara förbjuden enligt någon lag eller regel för att vara straffbar. Och här är där en del fula fiskar som klarar sig: de gärningar de har begått är inte olagliga. Tyvärr.

    Sedan är där en annan sak att ta hänsyn till: preskriptionstiden. En del brott upptäcks/utreds inte förän de är preskriberade. Dvs gärningsmännen klarar sig. Och som jag minns det var där en stor ekobrottshärva på 1970-talet där de inblandade klarade sig av just denna anledning: de hade begått så många brott att polisen inte hann utreda mer än en bråkdel innan de preskriberades. Och på den tiden skulle du åtalas för alla brott du begått; jag tror dock att denna regel har ändrats sedan dess just pga dessa brottslingar.

    För att göra det enkelt: lagen skall följas, oavsett hur den bryts och vem som begår lagbrottet. Om en gärning borde vara straffbar men inte är det är det fel på lagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.