Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

American Winter

Sitter just och ser en dokumentär på SVT 1, American Winter (dyker nog upp på svtplay om den inte redan finns där), om fattigdomen som breder ut sig i USA. Familjer som inte kan äta alla dagar, elen stängs av för att man inte har råd att betala räkningarna osv osv.

Intressant nog sitter en riskkapitalist och intervjuas i samma dokumentär och säger det vi alla redan vet: lägre löner de senaste 25 åren samt massiva skattelättnader för företagen har inte skapat välstånd. Som riskkapitalisten sa: ”vi (USA) skulle i så fall drunkna i jobb nu.” Med andra ord, den vanligt spridda myten (från höger så klart) om hur rikare rika kommer att sprida välstånd till de fattiga är rent nonsens. Det handlar om fördelningspolitik, det handlar om att sluta sänka skatter in absurdum. Det handlar om vilken typ av samhälle vi vill ha, ty vi är på väg mot den amerikanska modellen. Till syvende och sist handlar det om att rösta ut högern i valet 2014!

Här kommer länken till programmet: www.svtplay.se/video/1531416/american-winter

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Tore Hallén

    Såg detta program och det var upprörande!! Men vad jag efterlyser är en dokumentär so behandlar fattigdomen och nyfattigdomen här i Sverige, liksom på andra sidan Atlanten finns det många här i Sverige som lever precis på existensminimum och ständigt oroade för att elen ska kopplas i från eller att de blir hemlösa. Ständigt måste de köpa den billigaste maten och den är inte alltid den mest näringsrikaste maten, ty all riktig mat, ekologisk odlad och nyckelhålsmärkt är många gånger dyrare. Ta till exempel bröd, där kan man köpa en långfranska för tio kronor, medan de hälsosamma brödet med fiber och nyckelhålsmärkt kosta mellan 20 och 25 kr. Vi som lever i fattigdom, tvingas att leva på socialbidrag har till och med svårt att köpa nya kläder, gå till tandläkaren mm. Så varför dokumenterar inte SVT detta? Ni har visserligen visat fattigdomen i Sverige, men då har det handlat om de stakars människorna som tigger överallt i Sverige, men de har ju många gånger kommit från länder där fattigdomen är ännu värre. Ska vi som lever på försörjningsstöd och är sjukskrivna och fattigpensionärer behöva kastas ut på gatan först, innan SVT ens bemödar oss med en blick. Många av oss har arbetat och slitet hela livet, sedan blir vi arbetsoförmögna och straffas av nuvarande regering genom att vi tvingas söka jobb som inte finns, det är inga arbetsgivare som vill anställa oss äldre och många gånger lågutbildade! Politikerna har ingen som helst aning om hur det är att vara fattig, de springer bara omkring med sina slipsar och ser bekymrade ut, gör några uttalande om att om att det är viktigt med utbildning och att arbetslinjen gäller. Själva höjer det sina löner med 1500 kr/månad. Jag tycker det är sorgligt!!

  2. Christer Nilsson

    Ja det är en gåta hur politiker kan köpa detta som en samhällsmodell, ideologi för att bygga upp ett samhälle, dessutom försvara, rättfärdiga det mitt upp i haveriet, eller inte om det handlar om att skörda egna framgångar, karriär, det är väl enda förklaringen, ger man miljonärer, miljardärer än mer miljoner så snurrar inte hjulen snabbare med detta kapitals tillskott i samhället, utan binds upp, låses och lägges i träda, istället för om en mängd fick stilla ett behov av dem i sin köpkraft och därmed genererar arbetskraft som produktion, ja de ska bort dessa nyliberaler, senast 2014..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.