Ekergårds fisk och grönt

Kompostera påfågellever : eller grundläggande om kol och kväve i kompost

Det påstås att Förenade kungarikets snurriga prins Charles har nämnt ”överblivet vin från underhållning” som en källa till etanol för fordon. Saken är naturlivs att det är svårt att tänka sig att människor i allmänhet har så mycket överblivet vin efter en fest, att det skulle vara en vettig källa till fordonsetanol. Här tänker jag ta Charles idé ett steg längre och föreslå överblivet påfågellevermoss som en källa till kompostjord. Frågan är om det är en bra ide att kompostera påfågellever? Svaret på den frågan fick jag från Youtube-kanalen Scishow, de publicerade för inte så länge sedan en video om man kan kompostera kött. Här ska det sägas att jag inte ljög i rubriken, följande är grundläggande, det är ingen nyhet för er som kan något om kompost. För mig var det en nyhet.

Kort, kött innehåller mycket kväve. För att få rätt nerbrytning i en kompost behövs rätt kvot mellan kväve och kolföreningar, med en ordentlig övervikt för kol. För mycket kväve leder till anaerob nerbrytning, nerbrytning utan syre, något man inte vill ha i en kompost. Det sagt, videon informerar att det ändå finns det ändå två sätt att kompostera kött – kött i mitt exempel i form av påfågellever – dels bokashi där anaeroba nedbrytare alltid används, dels genom att tillsätta en kolkälla, t.ex. papper, och på det sättet fixa till kväve kol kvoten i komposten. Så det är de två sätt att kompostera all påfågellever på toast du har över sedan din senaste fest.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.