Ekergårds fisk och grönt

Grundläggande om pH i hydroponik

På Ålidhems stadsodling såg jag en åkerbärsplanta i en pallkrage. Det är möjligt att Åkerbär är en av de grödorna som föredrar surare jordar, jordar med lägre pH, än de flesta växter, jag har sett olika uppgifter. Jag kan inte säga att jag har snöat in på pH, men bland det första jag lärde mig om hydroponik var att de flesta växter vill ha ett pH kring 5.5-6.2. Det är det grundläggande, försök hålla ett pH på 5.5-6.2 i ditt odlingsmedium. Så en rolig grej med hydroponik är att man får testa pH. Ni vet att jag tycker det är kul att få göra labbarbete i köket eller i trädgården. Det är förresten inte bara jag som tycker det, youtube rekommenderade mig följande The basic of semi hydroponics (LECA) och kvinnan i videon säger något om att den 12-åriga henne skulle tyckt att mäta pH till krukväxter var ”the coolest thing ever”. Jag håller med.

Det har varit mycket text och lite visuell media i denna blogg på sistone, jag lägger in videon här.

 

Jag lägger till och med in en bild på mig själv, med ett packet pH-stickor i handen. (Covid-stylat hår, mao oklippt.)

Det jag funderar på är om växter som trivs i barrskog, där marken är surare, bör odlas hydropnisk i en surare lösning? Jag tänker på amerikanska blåbär, nämnda åkerbär och även om det känns som jag ger bort en affärsidé, kan jag nämna hjortron. Ja, varför inte försöka odla hjortron hydroponiskt i en sur lösning?

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.