Ekergårds fisk och grönt

Storskalighet, big science mot småskalighet : del I livsmedel

Kort version: Papp-konserver är bra.

Lång version: I boken Tistron och tränjon : Om smakliga frukter. (1963) av Matts Bergmark skriver Bergmark att det är bättre att förtära frukt färskt än att koka sylt på den. Hans första invändning mot hemkokt sylt är något vi känner igen idag, han beskriver sylt som smaksatt socker och värdelöst som livsmedel. Hans andra invändning känns däremot mer som teknikoptimistiskt 1960-tal än nutid, nämligen att industrin är effektivare på skylttillverkning än vad husmodern är. Att uttrycka sig så positivt om livsmedelsindustrin, att de är effektiva, det är inte vanligt idag. Tvärtom utmålas småskalighet och gör-det-själv-filosofi som miljövänligt. Det blir inte mer småskaligt än att koka din egen sylt på din egen spis.

Någon som däremot idag säger samma sak som Matts Bergmark är Andreas Håkansson vid Lunds universitet. Han har skrivit böckerna Det ängsliga matsamhället : det fina med färdigmaten (2018) samt Mat, myter och maskiner (2019), båda på Fri tanke förlag. I åtminstånde den först nämnda boken gör han en poäng av att fabriker, med värmeväxlare och stora volymer, använder energi effektivare än vad du gör med en köksspis.

Något som påminde mig om detta var en av en amerikansk kvinna på youtube: UnaturalVegan. I en video var hon inne på att det inte är mycket, om något, miljömässig fördelar med att koka bönor jämfört med att köpa burkbönor. Industrin är så effektiv på att koka bönor – eller köksspisen är så ineffektiv om du hellre vill se det så – att det kompenserar för energiåtgången för att tillverka konservburkar.

Jag vet inte vad jag ska tro. Som vi sett stämmer det att industrin använder energi effektivare. Men nog går det åt mycket energi för att tillverka konservburkar. Jag skrev till Andreas Håkansson, han kände inte till någon studie på just denna frågeställning. Däremot påpekade han att vi kan köpa kokta bönor i papp-kartonger.

Dessa papp-kartonger kräver mindre energi för tillverkning plus att de är lättare att transportera än metall-konserver. Ja att konserver i papp är bättre än konserver i metall låter i uppenbart.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.