Ekergårds fisk och grönt

Storskalighet, big science mot småskalighet : del två bakterier

Hur blir det om jag här för femte gången i ordningen nämner Stefan Sundströms bok Stefans lilla svarta om biokol och bokashi? Nåja, denna gången ska jag bara utgå från en formulering i boken som jag också tror jag sett i ett annat sammanhang, nämligen att “bakterier kan rädda världen”. Notera att boken i fråga mest handlar om trädgårdsodling. M.a.o. Sundström skriver om småskalig användning och småskalig, enkel utveckling. Han avvisar till och med mer avancerat jordbruk med formuleringen “högteknologiskt mumbo jumbo”.

Det ironiska är att forskning och teknik på bakterier inom jordbruk antagligen inte är annorlunda än andra ämnen. De riktigt viktiga genombrotten kommer att ske med hjälp av just “högteknologiskt mumbo jumbo”, inte i våra trädgårdar. Tänker bl.a. på projektet som beskrivs i denna artikel: Farmers testing new fertilizer alternative: bacteria. Projektet som beskrivs handlar om bakterier hackade till att fixera luftens kväve till salter som växter kan använda som näring. Dessa tester – som bl.a. finansieras av Bill and Melinda Gate foundation – tyder på att bakterierna kan gödsla växter t.o.m. effektivare än konstgödsel utan att vara ens i närheten av så energikrävande som konstgödsel är. (Ja, ”t.o.m. effektivare än konstgödsel” säg vad du vill om konstgödsel, men vi måste erkänna att de leder till stora skördar – annars skulle de inte användas.) Högre avkastning från åkern med mindre energiåtgång tack vare speciella bakterier. Det kan vara en del i hur bakterier kan rädda världen.

Okej om det inte var klart, ovanstående handlar om genetisk modifierade bakterier. Men även om vi undviker gm-bakterier – som i och för kanske inte gör skäl för ordet “högteknologiska”, flytta gener mellan bakterier har i laboratorium gjorts i årtionden – att ta fram bakteriemixar som hjälper grödor kan fortfarande vara något som “big science” är bättre på än amatörer. Det är de som har knowhow.

***

Orelaterat till ovanståend och mer personligt. Som jag nämnde för 14 dagar sedan, arbetstränade jag tills nyligen på Umeå biotech incubator. När min arbetsträningen tog slut böjdes det på tårta för att fira min tid där. Jag skrev också ihop ett kort tal. Problemet är bara att jag inte vågade hålla talet under fikat. Istället bestämde jag mig nu för att posta talet här (ett tal som jag i sammanhanget hade fått hålla på engelska): ”En grej med mig är att jag blev utbränd på en kurs i molekylärbiologi. Senare på en folkhögskolekurs fick jag möjlighet att så att säga stå på scen. En mening jag skrev ihop till det var något i stil med följande: ’Det är en personlig dröm att få stå på scen, fast vi vill bara ha det vi inte kan få, så eftersom jag blev utbränd av en kurs i molekylärbiologi så nu önskar jag att jag jobbade i ett laboratorium’. Glöm det där om bara vilja ha det vi inte kan få. Poängen är att det var en dröm att få jobba här.”

En kommentar

  1. Pingback: Radikal modifiering, rikingar och ris | Ekergårds mat & biologi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.