Ekergårds fisk och grönt

Varför jag inte jobbar i labb

Jag skulle gärna jobba med det jag skriver om här. Problemet är inte att jag inte är smart. Jag är smart (om du tror på IQ har jag papper på det). Problemet var snarare att jag (pga diagnos) hade för låga energinivåer för att kunna studera på universitet. Och hur får man annars en karriär inom life science? Relaterat är också följande historia som demonsterar min rädsla att jag är för klumpig för att jobba inom laboratorium.

Som experiment odlar jag en moringa-planta i hydropnik, i en passiv deep water culture, också kallad krakty.

Bild: Moringa i krakty. (I bilden syns också en mini-aubergine-planta som sjunger på sista versen.)

Som synes har jag skrivit pH 6 på skålen. En dag när jag var uttråkad bestämde jag mig för att följa ett råd som gavs på Grohuset i Skåne. Att du under vinterhalvåret bör öka näringsinnehållet i vattnet du odlar i. Detta eftersom det avdunstar mindre vatten från bladen under vintern, vilket leder till att växten tar upp mindre vatten under vintern. För att få samma kvantitet näring från denna mindre mängd vatten måste vattnet innehålla en högre koncentration näring. Det jag gjorde var att jag tillsatte 2 ml extra hydronäring till tre liter vatten. Sedan bestämde jag mig för att pH-testa lösningen. PH:et var på ca 5, vilket går bra, men jag var uttråkad. Jag bestämde mig för att höja pH:et något. Egentligen borde jag ha testat pH innan jag tillsatte den extra näringen. Då hade jag kunnat anpassa pH:et till tidigare och haft en konstant surhet. Fast jag tänkte inte så långt. Istället antog jag att salterna i näringen hade sänkt pH:et och där det skulle vara bra att höja det lite grann. Vanskligt men, men.

Det jag skulle komma till är att jag spillde ut flaska med 25% fosforsyra, som används till surhetsreglering. Dels tänkte jag inte på hur stark lösning var, dels är jag klantig. Klantig nog att tvingas undvika labb? Om jag teoretiskt skulle jobba i labb, finns då risken att jag skulle spilla ut en lösning med ett ”chromatografic purified” protein från SARS-CoV-2? Däremot vill jag inte avskräcka andra, om du vill jobba i labb, som min presentation säger – jag är här för att inspirera.

PS. Skålen för hydroponik är inte speciellt snygg men ibland köper man det man hittar, inte det som är perfekt.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.