Ekergårds fisk och grönt

Fleråriga alternativ till spenat i jord och hydro : moringa samt libanesisk spenat

Om du söker på ”moringa as houseplant” hittar du sidor som påstår att moringaträd är lätta att krukodla inomhus. Men det är inte min erfarenhet. Mina moringa-plantor har inte trivts i min lägenhet. Jag har sammanlagt satt 30 frön av moringa. Moringa (Moringa oleifera) är ett tropiskt träd som jag skrivet mycket om tidigare. Samtliga delar av trädet går att äta. Fröna påminner om jordnötter. Bladen ska smaka som spenat och roten smakar oväntat som pepparrot (ett svenskt namn är pepparrotsträd och namn med samma betydelse finns både i engelskan och i tyskan).

Mina plantor har inte brytt sig om att dessa hemsidor påstår det är lätt att odla moringa. Jag skulle snarare säga att jag aldrig har varit med om en växt som är så känslig. Direkt något var fel, skrumpnade de ihop och dog. Jag testade olika odlingsmedium: blomjord, kokosfibrer, hydro. Jag testade med de starkaste växtlamporna jag har hemma. Inget hjälpte, de flesta plantorna dog innan de var 15 cm höga. Sidor på engelska påstår att moringa växer ”1 foot” per månad. Den plantan som jag fick att leva längst klarade sig i ca 18 månader. När den gav upp, fällde sina löv och föll ihop var den kring 40 cm hög.

Bild: Moringaplanta, ett och ett halvt år gammal. (Just den lampan är lite klen men plantan får också ljus från fönster och även plantor jag har haft under starkare belysning har dött.)

En annan växt som också jämförs med spenat är libanesisk eller egyptisk spenat (Corchorus olitorius) Det är egentligen samma växt som jute tillverkas av. Det råkar bara vara så att växten inte bara används till växtfibrer. Den är också ätbar och löven lär påminna om spenat. Som framgår av följande bilder lyckas jag bättre med dessa växter. Min erfarenhet är att om du vill ha en buske vars blad smakar spenat, satsa på detta inte på moringa.

”Libanesisk spenat”, i hydro, två månader efter sådd.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.