Ekergårds fisk och grönt

Inspiration till life science : tio exempel av hundra

Life science är ett stort ämne. Sedan jag gick på högstadiet har jag hört påståendet att bioteknik är nästa stora grej. Att biologi under detta århundradet kommer att spela samma roll som fysik gjorde under förra. Vad jag kan göra är – som jag alltid skriver – att inspirera. Jag är inte i utvecklings-branschen, inte i undervisnings-branschen, utan i inspirations-branschen. Det är något som jag skulle kunna göra person till person. Att göra det här, på en blogg, har nackdelen att man får så lite respons att det är svårt att vet om man verkligen är inspirerande.

Nåja vad jag funderar på, och här påbörjar, är en lista med 100 uppslag på vad vi kan göra med life science. I alla fall inom 5-10 år. Dessa förslag ska läsas som inspiration inget annat. Jag skulle kunna skriva en lång text med brasklappar. Men kort, jag säger inte att detta är den bästa idéerna för att utnyttja tekniken. Och jag uppmanar ingen till att göra följde. Det finns t.ex. lagstiftning att ta hänsyn till.

Hur som helst här följer första delen i en serie blogginlägg med idéer – skämtet är att jag sedan kan översätta det hela till engelska och ge ut på Amazon:

1. Alla har tatueringa – varav en del säger “memento mori” – om du ska sticka ut måste du hitta på ett sätt att använda genteknik till att odla leopardpäls på din arm. Vad är det värsta som kan hända? Förutom cancer? Så är det med sol och anabola steroider också.

2. Ta FN-stadgan koda den i DNA och för in koden i genomet till duvor. Tillverka ett ordagrant embryo till fredsduvor. Dröm om att föda upp fredsduvor och släpp ut utanför Erich Maria Remarque-Friedenzentrum, Osnabrück, Niedersachsen, Tyskland

3. Du kan i DNA syntetisera en kod för orden “eat drink and be mary because tomorrow ‘panic like the house in on fire’”, blanda i en lösning med andra molekyler, injicera i dina egna armar tills dina levande celler säger “panik som huset stod i ljusan låga”

4. Om vi ska editera gener förknippade med mänskligt beteende, varför inte börja med krigargenen? Krigargenen är ett populärt namn för monoaminoxidas a, som kan ha någon koppling till våld. Gör en utställning med flera provrör. Ett rör med en lösning av HeLa-celler. De andra rören med “ready to use CRISPR-Cas9 kits” med olika funktioner. Kit som klipper sönder genen. Kit som klistrar in ny information i genen. Kit som ändrar metalyseringen av genen … Om allt detta är tillgängligt för besökare, kan du göra en poäng av att fresta besökaren till att hälla lösning från ett kit till lösningen med människoceller, HeLa.

5. Det finns bakterier som kan utvinna energi från vätgas. Börja med en solcell, använd strömmen från den till att dela upp vatten i syre och väte, mata bakterierna med väte.

6. Utvinn socker från vätgas-uppfödda bakterie. Använd sockret som föda för labbodlat-virke.

7. Forma labbodlat virket till pyramider, täck pyramiderna med kompost, gödsel, bokashi, sand, biokol, träflis, kokosfibrer, löv, gräsklipp, pimpsten, torv (fast helst inte torv, av klimatskäl) … vilken blandning du vill och odla potatis på pyramiden. Pyramiden av koldioxid bundet med elektricitet från sol och kisel.

8. Gå tillbaka till basic, tillverka en blå ros.

9. Eller kanske ännu mera basic, för in gener från mammutar till elefantceller. Det görs redan, men ingen kan väl ha patent på det?

10. Sitt på ett cafe, där du till priset av en kopp kaffe kan arbeta på en plan för att skap nya arter till en öde ö i världshaven. Lika lätt som tidigare generationer satt på cafeer och skrev manus till sina vloggar.

En kommentar

  1. Pingback: Akvaponi-ingenjör : Mina höstplaner + om bloggen | Ekergårds mat & biologi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.