Ekergårds fisk och grönt

Inspiration till Life science : 41-50

Del fem av min lista över idéer till användning av modern biologi. Brasklappar är som förut: 1. Jag säger inte att detta är den bästa idéerna för att utnyttja tekniken. 2 Jag uppmanar ingen till att göra följde. Det finns t.ex. lagstiftning att ta hänsyn till.

41. Använd 1800-tals metoder (syra-bas extraktion) för att tillverka blåbärsextrakt. Blåbär råkade nämligen innehålla en tidigare nämnt sirt1 aktivator.

42. På tal om tidigare nämnt labbodlat virke. H&M gav nyligen ett pris till ett företag som utvecklar labb-odlat bomull. Försök få tag på materialet.

43. Just det. Venedigs vapen föreställer ett lejon med vingar. Västerbottens vapen föreställer en ren utan vingar. Men det var vi – via Emmanuelle Charpentier och universitetet med renhuvuden som loga – inte Venedig som tar kredit för gensaxen som kan användas för att framställa fabeldjur. Tänk på det.

44. Gör en perfekt, eller så perfekt som möjligt, virtuell karta över Venedig. Lagra kartan i DNA. Ta med så mycket information som du vill. Det spelar ingen roll om det blir flera petabits data. Allt kan lagras i mikrogram av DNA. Data kan vara bra att ha om nu staden verkligen sjunker.

45. Mer filosofisk fråga. Vi vet att Kina använder auktoritära metoder för att samla in enorma mängder genetisk data. Vad betyder det för framtiden? Vågar någon spekulera att data som kommer från demokratier, som litar på folket, trots allt kommer att hålla högre kvalitet än Kinas?

46. Koppla en synnerv från ett djur till en övervakningskamera …

47. … en hörselnerv till en dold mikrofon.

48. Använd biologiska system från den köttätande växter venusflugfälla till en levande rörelsedetektor.

49. Gör en kod för primtal i DNA. För in i valfri cell. Skicka upp i rymden. Om en framtida civilisation skulle hitta det hela, har du förvirrat de.

50. En produkt som en självlysande ros är framtagna med en eller ett fåtal gener. Detta riskerar att ge en förenklad syn på biologi. I verkligheten är det ofta flera gener som samspelar. Ta dina självlysande rosor och addera till dess genom en gen som kodar för ett enzym som bryter ner de självlysande proteinerna. Du har just demonstrerat att det möjligt att ha en genvariant för en genetisk sjukdom, samtidigt som andra gener kan skydda dig mot sjukdomen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.