Ekergårds fisk och grönt

Lila period i trändgården

Det är nu den tredje sommaren för min äldsta chili-planta. Sorten heter Trinidad Purple Coffee och som namnet antyder är blommor och frukt purpur-färgade. Våren förra året, när jag hade en av dessa chiliplantor ute på avhärdning, hände det mer än en gång att jag, genom köksfönstret, såg en kvinna ta en uppenbar titt på dess lila blommor när hon gick förbi.

Bilder: Blommor från nämnda chili och bönor (mina foton).

 

Detta kan utvecklas. Denna vår planterade jag purpurbönor i pallkrage, vars blommor och bönskidor också har samma färg. Och just nu läster jag Jamaica Kincaids trädgårdsbok (utgiven på engelska 2000, men kom på svenska först förra året). Ni förstår i den boken nämns både lila rosor samt lila hostor (framtagna av en Eric Smith – men det finns säkert liknande plantor framtagna av andra). En anledning till att jag skriver ner detta är att det påminner mig om en lektion på gymnasiet. Om jag inte missminner mig sa en lärare att en arkitekt, här i Umeå, skulle ha haft en period då han ritade lila hus. Någon som känner till honom (jag mins inte något namn, men så länge mitt minne inte är latent sexistiskt var det en han)? Skulle han ha uppskattat/uppskatta en lila trädgård?

Hur som helst, planen är att jag nästa sommar ska flytta till Tomtebo-gård. Där kommer jag att ha en uteplats. Så ett kort tag slogs jag av tanken på en lila kätterros i kruka efter ytterväggen. Sedan är det bara att fylla resten av uteplatsen med krukor och hydrosystem med purpurbönor, purpur-chilin och varför inte purpur-hosta. Om jag har tid att bygga saker, blir det en RGGS (semi-hyro) på marken och en NPF (helt hyro) efter ytterväggen. Båda systemen är eller kan var baserade på stuprännor. Men det är en annan historia. Och sedan en dag, om nämnda arkitekt lever (det var så att säga inte helt nyligen jag gick på gymnasiet), kanske han cyklar förbi och ser min lila trädgård. Sedan kanske du tänker att det finns många andra lila blommor, jo, men det var dessa jag nyligen har stött på.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.