Ekergårds fisk och grönt

Namn, namn som odört och drakblodsträd

Under åren har jag mer än en gång köp fröer till krukväxter pga namnet på växten. Drakblodsträd är ett exempel på det. Här är mitt fem år gamla drakblodsträd.

Men för skojs skull tänkte jag idag skriva om när jag, via en växt, valde en serie, utifrån dess namn. Serien är Hemlock Grove, den amerikansk serie där Bill Skarsgård spelade vampyr. Ej att förväxla med True blood den amerikanska serien där Alexander Skarsgård spelar vampyr. Om det var en tillfällighet eller beror på nepotism inom vampyrvärlden vet jag inte, det är inte heller anledningen till att jag klickade på titeln Hemlock Grove när serien dök upp som rekommendation för mig. Anledning till att jag klickade på Hemlock Grove var att “hemlock” är en av få engelska växtnamn jag känner till. “Hemlock” är odört. Odört, växten Sokrates avrättades med. Den giftiga örten grekerna kallade för den “kalla vägen till Hades”. Förresten visade det sig att “hemlock” också är namnet på andra växter, ett antal nordamerikansk och asiatiska barrträd.

Annars, om jag ska skriva några ord om serien i fråga. Anledningen till att jag fastnade för serien, var att jag fick för mig att jag skulle ha gillat flera av karaktärerna när jag var sjutton år. Jag såg inte om en serie som jag gillade när jag var sjutton, det hade varit direkt nostalgi. Att se Hemlock Grove var mera indirekt nostalgi. Och, förresten, det förekommer också en del Life science i serien. Bill Skarsgårds rika familj tjänade sina pengar på medicinsk forskning.

Jag kan svamla mycket mera (t.ex. om varför jag trotts att jag har ett drakblodsträd inte såg Games of thrones) med bara en grej med små bokstäver. Jag heter Ekergård, inte Skarsgård, men den narcissistiska delen av mig anser att eftersom min morfar var statist i en film av Per Oscarsson och jag hade en större roll i Viktor Johanssons film Drömpartiet the movie är jag också från en filmstjärna-familj. (Tyvärr har latmaskarna inte lagt upp den filmen på imdb.com, synd.)

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.