Ekergårds fisk och grönt

Personliga exempel på hur lätt det är att vara provokatör

För över två år sedan var jag på ett poetry slam. Alla som uppträdde var unga och deras dikter handlade om identitetspolitik. Tror jag. Det var politik men vikt lades på hudfärg, kön, sexuell läggning, inte klass & ekonomi. Grejen är i alla fall att uppträdande var inom en smal politisk korridor. Det hade varit lätt att vara provokatör. Jag skrev t.o.m. en dikt på det ämnet, men den är inte det bästa jag skrivit. (En annan observation, för vad det är värt, i alla fall det poetry slam var som fotboll. Kritvit publik, mer blandat på planen / på scenen.)

Sommaren 2020 förlorade jag tre-fyra amerikanska vänner på sociala media. Detta mystiskt efter att jag tagit upp den då aktuella norska studien som kanske, eller kanske inte, underskatta effekten av “public masking”, av munskydd. Var det så lätt att provocera dessa amerikaner? Jag tror i alla fall inte de hade “unfriended” mig om jag nämnt artiklar som överskattade effekten av “public masking”. För sådana artiklar fanns det många av.

Och nu sist. Jag har skrivit att jag vill vara en pro-vetenskap nörd. En sak med det är att sådana människor är pro så kallat GMO. Men i verkligheten träffar man ofta människor som är anti-GMO. Varisig de är miljöpartister eller fans av Donald Trump (ja jag har träffat två som är det sistnämnda) är de mot GMO. Här blir det också lätt att vara provokatör? På en föreläsning, över teams, sa föreläsaren att det inte finns något att göra om dina grödor drabbas av virus, virus som mosaic virus. Här kunde jag ha varit provokatör. Det är på sätt och viss enkelt att motverka virussjukdomar hos växter. Det har gjorts läge. Det finns en italiensk artikel publicerad 1994 – för mer än ett kvarts sekel sedan – om hur du tar fram tomater som tål just mosaikvirus. Sedan 1998 har det på Hawaii odlats “Rainbow papaya” som är resistent mot en annan virussjukdom. Liknande papayor odlar också i Asien. Och ”Honeysweet plum” är ett plommon som är resistent mot ”plum pox virus”. Saken är bara den att dessa virusresistenta grödor är transgena och därmed skulle det vara just provocerande att nämna dem. Dessutom har ju Bryssel väldigt hårda lagar om detta. Men det är en annan historia. Historien här är att även enkel teknik kan vara provokativ. Och jag skriver ”enkel” eftersom den är så gammal. Hur mycket teknikerna utvecklats sedan 1990-talet behöver knappast sägas. Apparaten du läser detta på är säkert mer avancerad än datorerna supermakten använde för att styra drönare över Bosnien, för just ett kvarts sekel sedan.

Ps. Precis som jag tidigare försökt skriva om poetry slam, har jag tidigare skrivit om att vara en pro-vetenskap nörd. Eventuellt är det inlägget mer välskrivet än detta. Lösryckta tankar om polarisering : eller talk nerdy to me.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.