Ekergårds fisk och grönt

Kanadensiskt odlat öra och Paula Tilli

Anledningen till att jag är medelålders och fortfarande en student/elev är egentligen något Paula Tilli har skrivit bra om, nämligen att dagens undervisningsform inte passar alla. Som elev/stunden dränks du i grupparbeten och egna arbeten. Folk med makt över skolan har glömt, eller bryr sig inte om, att det alltid finns och har alltid har funnits elever som gammal hederlig katederundervisning skulle passa bättre för. Elever som inte kan nå sin fulla potential under deras system. Jepp, det är också min erfarenhet. Denna utbildning jag går nu är naturligtvis inget undantag. Men nu är jag mycket äldre, det är faktiskt möjligt att jag nu är mer mogen de uppgifterna än jag var när jag var sjutton år.

Okej, en av uppgifterna vi har dränkts med får mig att fundera på om jag kan skriva om decellularization och recellularization. Under en föreläsning nämndes fisken mal. Min pappa är smålänning, jag vet att smålänningarna protesterade när det föreslogs att mört skulle bli Smålands landskapsfisk. De ville ha – och fick också – mal eftersom flera mal-vatten finns i Småland. Detta påminde mig inte bara om att Västerbottens landskapsfisk är nejonöga, utan också om att landskapets landskapsäpple är transparente blanche. Just äpplen påminde mig i sin tur om de kanadensiska forskarna som skar till ett äpple i from av ett öra. Varpå de tog bort alla levande celler från det snidade örat – de-cellularizing – och ersatte de med människoceller – re-cellularizing (varning, bilder på vad jag just beskrev).

Coolt. Jag kunna föreslå fiskfoder-tillverkning med samma metod. Skär ut pellets ut ett äpple (inte nödvändigtvis transparente blanche), avlägsna växtcellerna och ersätt dem med andra celler. Dessa andra celler skulle kunna vara fiskceller, för foder till rovfiskar (rovfiskar som t.ex. flodnejonöga), men det skulle antagligen vara enklare att odla svampceller, vilket många fiskar kan äta.

Åt andra sidan är jag nästan 100% säker på att detta är en dålig ide. Fast saken är ändå den att jag inte kan vara säker på vilka av mina idéer som är bra. Alternativt kan jag påstå det hela är ett konstverk. Just det djurceller odlas, vad jag kan förstå, i fetal bovine serum – exactly what it says on the tin.

Komihåg jag skrev jag att det hela säkerligen inte är en bra ide. Möjligtvis kan det beskrivas som ett konstprojekt för att öka kunskapen om bioteknik för allmänheten. Det samma gäller denna blogg, specifikt detta inlägg, jag vet inte om det är en bra ide att posta här. Svårt att veta om någon är intresserad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.