Ekergårds fisk och grönt

Inga förväntningar på Apios americana

Om du söker på “amerikanska potatisbönor” är det mycket möjligt att ett av de första resultaten du får är min krönika om växten med det latinska namnet Apios americana. Det är en nordamerikansk ärtväxt med ätbara rotknölar. Jag trodde väl nästan att växten är helt okänd i Sverige, men om du gjort den sökningen ser du att andra än jag har skrivit om den, eller till och med säljer knölar. Själv läste jag första gången om A americana i Beth Shapiros Life as we made it, där den ärtväxten beskrevs som en framtida gröda, i och med att den skulle kunna ge pålitliga skördar även under framtidens opålitliga, skrämmande klimat.

Jag tycker att sådant är kul och beställde knölar. Här är en bild på en planta som kommer från en rotknöl satt den 15 mars. Så här såg den ut några veckor senare. Mer bilder kommer om någon är intresserad.

Det finns en anledning att potatisbönor inte odlas allmänt. Den ger helt enkelt inte de skördarna vi idag behöver. Man kan till och med läsa att knölarna bara ska skördas vart annat år eller om den odlas på ogynsam plats, kanske bara skörda vart tredje år. Tänk dig en gröda som inte ens ger en årlig skörd. (Däremot kan du äta dess blommor och skälkar.) Jag har inga illusioner om att potatiskrukan jag satte växten i ska svämma över av knölar. Det har sin poäng att inte ha förväntningar för trädgårdsodling, pessimister blir inte besvikna.

För att jämföra med ett exempel då jag hade förväntningar. Av någon anledning hävdar tillverkarna av nematoder mot sorgmyggor att nematoderna kommer att få bukt med 100% av dina sorgmyggor. Och även om jag borde ha vetat bättre trodde jag på dem. Så fungerar det inte i verkligheten. Inte för mig i alla fall. Nematoderna minskar antalet sorgmyggor i de infekterade krukorna. Men myggorna är kvar. Det uppstår en balans mellan nematoder och sorgmyggor, vilket i sig är positivt för växterna. Egentligen var det väntat. Men som sagt var jag naiv nog att tro på texten på förpackningen. Att mina krukor skulle vara som isolerade öar i världshaven. Att sorgmyggorna skulle vara som fåglar som inte kan flyga och nematoderna skulle vara som katter. Ingen balans.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Pingback: Odla Apios americana : eller fest 2025 | Ekergårds fisk och grönt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.