Ekergårds fisk och grönt

Att konstruera Fredsträd är också att odla vår trädgård

Böcker på tema bioteknik-konst-design. De säger att man bygger en relation med läsare genom att lägga upp bilder på sig själv. Fast som medelålders man kanske det bara är ett skämt.

Jag är långt ifrån en expert men jag gillar kombinationen konst och bioteknik. Jag har nämnt ämnet flera gånger och det är kul att skriva om. Det verket som jag nu tänker nämna skapades av forskaren och konstnären Joe Davis vid Harvard i Boston. Ett av hans konstprojekt var Kunskapens träd. Han syntetiserade i DNA en kod som kodade hela engelska Wikipedia. Varpå han förde in sin syntetiserade DNA-molekyl i ett träd. Om du gör det på rätt sätt, vilket Joe Davis som forskare säkerligen gjorde, kommer hela trädet att växa från celler som tagit upp den syntetiserade koden. Det ger kunskapens träd.

Inte för att det är speciellt originellt, men om jag hade haft möjligheten att göra något liknande, skulle jag i DNA koda den delen av folkrätten som förbjuder angreppskrig (FN-stadgans artikel 2, paragraf 4, nej, jag hade inte det i huvudet, fick söka på nätet). Om man för in den koden i ett träd får man Fredens träd. Visst det skulle på sätt och viss passa bättre att föra in DNA:et i en duva, och få en “fredsduva”. Problemet är helt enkelt att djur kan känna lidande, det är svårare att motivera försök som kan leda till lidanden, än att göra samma sak med växter. Bättre ett fredsträd. Jag har alltid gillat Erich Maria Remarques författarskap, det var han som skrev På västfronten intet nytt. Det råkar vara så att det i hans hemstad, Osnabrück, Niedersachsen, Tyskland finns ett Erich Maria Remarque-Friedenszentrum. Det är ingen vågad gissning att att sista ordet i namnet betyder ”Fredscentrum”. Därför skulle jag plantera fredstädet utanför Erich Maria Remarque-Friedenzentrum. (Osnabrück var också en av städerna där freden som avslutade 30-åriga kriget, 1618-1648, förhandlades fram.)

Notera att jag inte skriver om lagar. Min invändning mot fredsduvor är moralisk (och komihåg jag är inte en expert). Jag har heller inte nämnt något om teknik som behövs. I andra delen av ett tidigare inlägg gick jag väldigt ytligt igenom teknik och ännu ytligare lagstiftning: Recept smart GMO-kaffe med kultiverat getsmör Förresten den beskrivna metoden i inlägget kan i dagens läge vara gammaldags. Idag kan du lägga till mer precis geneditering, den mest kända metoden är med CRISPR Cas9, en metod tillräckligt ny för att inte finnas med i mina gamla universitetsböcker.

Teaser, nästa gång jag postar om detta ämnet kommer jag att namedroppa den serbiska konstnären Marina Abramovic, den amerikanska sci-fi författaren Kim Stanley Robinson, samt Robinsons landsman “biohackaren” Josiah Zayner.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Pingback: Nutida och framtid kroppskonst | Ekergårds mat & biologi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.