Enkondrom

Jag tänkte skriva ett litet inlägg om en av mina "sjukdommar/åkommor/syndrom".. Har för mig att det heter enkondrom eller enkondromatos. Dessa läkartermer är inget jag direkt är insatt i så ni får ursäkta mitt sätt att uttrycka mig.

Sedan jag föddes har jag haft denna skellettmissbildning i min högra arm, men det har inte egentligen direkt begränsat mig i mitt leverne tidigare. Det är nu på senare tid som jag faktiskt har begränsats.

Min vänstra arm är längre med cirkus 2.5 cm men är inget som gemene man tänker på när de ser eller träffar mig. Ifall man kollar noga kan man se att min högra underarm är lätt vriden och mina yttre fingrar(lill- och ring- finger) är lätt "tjocka/bubbliga". 

Jag har inte ont av detta, men har genom åren genomgått operationer och liknande för att den ska bli mera "naturlig" eller "anatomiskt korrekt". Det tog dock sin tid innan jag fick komma till Hand och Plastik-mottagningen för att börja operara hand, handled och fingrar när de tidigare också visat sig vara "utsatt" av detta.

Här är en liten länk jag hittade om detta också:
http://www.1177.se/Vasterbotten/Fraga-1177se/Fragor/Jag-vill-veta-mer-om-enkondrom/

I dagens läge är jag högerhänt, skakar hand och försöker göra det alla andra gör i sin vardag. Blir bara att jag inte gör det i samma skala. Dessutom fick jag veta rätt nyligen att det är bara det ena underbenet (som inte är drabbat av enkomdromatosen?) som stödjer min handled istället för normalt två.

Läkaren rekommenderade att jag skulle sova och använda mitt handledskydd ofta, vilket jag försöker göra numera. Tidigare var det bara halkigare dagar som den kom fram, men nu används den betydligt mer. Ifall det är någon som undrar något ang. detta.. Dsv, min enkondromatos är det bara att fråga. Jag svarar mer än gärna.

Det finns väldigt mycket kring detta som jag kan skriva om, men det får bli en annan dag. Så, nu är det klartskrivet för stunden. Klart slut.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.