Att göra papperslera.

Att göra egen papperslera är väldigt enkelt och roligt! Iallafall om  man har de minsta destruktiva tendenser.

Det går till såhär:

En oöm bunke med konfetti. Det här är första omgången och då klippte jag reklampapper väldigt smått. I andra omgången rev jag istället papperet smått. Båda funkar lika bra.

Häll över kokhett vatten och låt stå över natten. Papperet ska precis vara täckt.

Då ser det ut såhär… Med tillägg att jag var nyfikenoch blev tvungen att peta i pappersmassan. Restbitarna från quillningen hamnade också här förresten.

Sedan bearbetar man massan, försöker få ut alla klumpar och sånt. Häller av överflödigt vatten. Det ska kännas lite som en slät havregrynsgröt. Sedan tillsätter man ett par matskedar lim och ett par matskedar salt. Och sen var det inte mer. Bara att leka på!

Så gör man alltså sin egen lufttorkande papperslera.

Har faktiskt ett pappersleraprojekt som står och torkar just nu.

Den har en ståltråds- och papier mache-grund precis som monstret jag gjorde och sedan har jag täckt den med papperslera och format detaljerna. Har ingen aning om vad det är för en fågel jag gör, tycker att den liknar en flamingo… Eller en gam. Meningen är att den ska hänga på väggen, som en trofé ni vet. Och redan nu är jag lite kär i den…

13 kommentarer

 1. Emm

  Hej. Kanske lite sent att fråga då jag ser att inlägget är från april men, kan man slipa papperslera så att den blir slät?

 2. Lina Jonsson

  Svar till Jonas (2013-01-24 17:27)
  Beror på hur pass noga man mosar papperet och hur pass mycket lim man har i. I de bästa av förutsättningar är den VÄLDIGT hållbar. 🙂

 3. Jonas

  Tack för det snabba svaret 🙂 Jag testade att göra lite lera igår kväll, leran blev inte lika fin som din, men helt ok, rätt svår att jobba med men målet är att försöka gjuta nått med papperslera, får se hur det går 🙂

 4. Lina Jonsson

  Svar till Jonas (2013-01-25 14:08)
  Testa och kör massan i en mixer! 🙂
  Gjuta är lite svårt eftersom att den innehåller så mycket vatten, den krymper gärna. 😉 Men jag hoppas att det blir bra iallafall. 🙂

 5. Mikaela

  hej, går den att använda på en peppakura+papermache bas? tänkte på att du skrev att den krympte, så undrar om den spricker eller kan förstöra basen på något sätt?

  • Lina Jonsson (inläggsförfattare)

   Nja, lite beror det på hur slät du får smeten. Men sedan är den väldigt blöt så det finns risk att den dels blöter upp papiermachen och dels helt enkelt inte fastnar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.